Konsumentmakt i vardagen gör skillnad

En stärkt konsumentmakt förbättrar för lokalproducerad mat.

Vi som konsumenter bryr oss mer om frågor som djurvälfärd, klimat och miljö, skriver Tobias Josefsson.

Vi som konsumenter bryr oss mer om frågor som djurvälfärd, klimat och miljö, skriver Tobias Josefsson.

Foto: Adam Ihse/TT

Ledare2021-07-17 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Att vi som människor uppskattar vår närmiljö är väldigt positivt. Konceptet ”Goda grannar” har funnits med mig ända sedan 80-talsserien på SVT och även om det inte alltid är lätt att hålla sams om allting med grannar är det lättare att utgå från att försöka vara vänlig mot varandra. Åtminstone tills någon har bevisat att motsatsen skulle vara bättre.

I globaliseringens tidevarv uppstår fantastiska möjligheter både för mänskligheten och för individen. Att resa för att uppleva nya platser är en aspekt, men den antagligen viktigaste förändringen är den utökade internationella handeln. Det är bara att se sig omkring i en matvaruaffär för att konstatera att Sverige är ett internationellt land, både sett till utbudet och till prisnivåerna. Framför allt har de senaste decenniernas prisutveckling på olika typer av kött, fågel och fisk varit påfallande låg. Dessa varor kan till och med vara billigare i dag än de var innan millennieskiftet.

Ungefär hälften av landets bruttonationalprodukt består av export till andra länder, enligt SCB mer än 2 200 miljarder kronor. Importen till Sverige omfattar nästan lika mycket pengar, drygt 2 000 miljarder kronor. Sverige är och kommer att vara mycket beroende av sin omvärld, framför allt EU-marknaden.

På senare år har begrepp som närodlat och lokalproducerat ändå blivit allt vanligare i det svenska språket. Det är en spegling av tanken om att pengar inte är allt. Vi som konsumenter bryr oss mer om frågor som djurvälfärd, klimat och miljö. Konsumentmakt gör skillnad. Visst kan det alltid bli bättre, men förändringen är ändå tydlig. Vi är i dag många som väljer varor på ett annat sätt när vi står där i matbutiken. Alla har tyvärr inte den lyxen utifrån ekonomiska förutsättningar i livet, men alla steg i rätt riktning är välkomna.

Internet har också bidragit positivt till möjligheterna att agera smartare som konsument. Informationen om matens ursprung och var det går att köpa närproducerat i sina hemtrakter har blivit avsevärt mycket bättre. Det går att läsa om att en viss glasstillverkare använder grädde från Östergötland och det går att hitta mängder av gårdsbutiker bland annat i Brunneby, i Grepstad och vid Tåkern.

Nästa naturliga steg är att restauranger också tydligt tvingas att redovisa matens ursprung. Det skulle också kunna göra stor skillnad för vår möjlighet att utöva konsumentmakt för att stärka det lokala näringslivet ytterligare, men det får vi återkomma till vid ett senare tillfälle.