Kommunerna måste leva ännu mer som man lär

Motala och Vadstena arbetar aktivt med energi och klimat.

"En minskad förbrukning förbättrar läget i stort och en minskad elförbrukning medför även en minskad klimatpåverkan" skriver Tobias Josefsson.

"En minskad förbrukning förbättrar läget i stort och en minskad elförbrukning medför även en minskad klimatpåverkan" skriver Tobias Josefsson.

Foto: MVT arkiv, Thomas Augustsson/MVT

Ledare2022-09-28 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Vi har passerat höstdagjämningen 2022, vilket innebär att den mörka delen av dygnet i Sverige är längre än den ljusa. De fantastiska höstfärgerna i naturen kompenserar till viss del för tillfället, men ju närmare november vi kommer desto gråare och ruggigare lär det bli även denna gång. Kanske både på termometern och på bankkontot.

Just år 2022 medför det annalkande mörkret och den kyligare årstiden extra klurigheter för privatpersoner, företag och organisationer. Orsaken är den osedvanligt höga inflationen i allmänhet och de ovanligt höga elpriserna i synnerhet. Tillsammans skapar de en problematisk prisutveckling för många. Allting blir dyrare, även värme och ljus.

Häromdagen kunde vi läsa i MVT om att Motala kommun redan har säkrat elpriset för 2023 på en med dagens mått mätt låg nivå. Det är klokt agerat för förutsägbarheten i ekonomin och verksamheterna. Det är varken tur eller slump som ligger bakom agerandet. Det är i stället ett väl utfört arbete av tjänstepersonerna som har skapat situationen. Äras den som äras bör.

Oavsett det är det klokt av kommunen att uppmana både internt och externt till att inte slösa med el. All minskning i förbrukning innebär en potentiell sparad peng, åtminstone om minskningen inte är dumsnål. En minskad förbrukning förbättrar läget i stort och en minskad elförbrukning medför även en minskad klimatpåverkan. Det finns mängder av kontorslampor och datorskärmar som utan anledning är påslagna dygnet runt, helt i onödan. Sådana saker måste åtgärdas.

I sammanhanget ska även kommunernas kostnadsfria energi- och klimatrådgivning nämnas. Det är en tjänst som ekonomiskt finansieras av staten, men det är lokala tjänstepersoner i kommunerna som utför det konkreta arbetet. Syftet är att informera och stötta privatpersoner, företag och organisationer kring hur de kan förbättra sitt klimatavtryck, samtidigt som de kan spara pengar på köpet. Det finns massor att lära och göra.

I fallet Motala är det kommunen själv som erbjuder hjälp till aktörer i kommunens geografiska område. I fallet Vadstena sker ett samarbete med flera andra kommuner, med Mjölby som samordnande part med anställd personal för ändamålet.

Att även leva som man lär genom att som kommunal organisation föregå med gott exempel på många olika sätt bör vara en självklarhet. Solceller på tak, energisnåla hus, fossilfria fordon och mycket mer är stora delar, men varje liten insats räknas den också. Mycket görs redan i dag, men kommunerna måste leva ännu mer som man lär.