Kommunal almanacka som berör

Analog eller digital miljöalmanacka, vad föredrar du?

Ett antal invånare vill att döma av kommentarerna på Motala kommuns sida på Facebook fortfarande ha en analog almanacka att hänga på väggen.

Ett antal invånare vill att döma av kommentarerna på Motala kommuns sida på Facebook fortfarande ha en analog almanacka att hänga på väggen.

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Ledare2020-12-19 12:30
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

I onsdags berättade Motala kommun att miljöalmanackan för år 2021 blir digital. Den har förutom datumfunktionen även innehållit fakta, kontaktuppgifter och annan relevant information i dessa sammanhang. Samtliga hushåll i Motala och Vadstena har tidigare fått ta emot almanackan, men nu är den eran slut.

Kommunikationschefen Sofia Löf förklarade att ”vi vill prioritera våra digitala kanaler och istället lägga våra resurser på att göra informationen på webben, på sociala medier och i vatten- och avfallsappen så bra som möjligt”.

Efter ett digitaliseringsintensivt år 2020 kommer det inte som någon stor överraskning att kommunen gör på detta sätt, men reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Ett antal invånare vill att döma av kommentarerna på Motala kommuns sida på Facebook fortfarande ha en analog almanacka att hänga på väggen.

Det är svårt att nå ut med budskap på sociala medier, även för den som är insatt i hur algoritmerna bakom nyhetsflödena brukar fungera och behärskar annonsering. Särskilt svårt är det att nå ut med saklig information och fakta, som inte väcker någon nämnvärd uppmärksamhet i sig. Det är ofta skrikande, gormande och skandaler som engagerar mest och därmed syns mest, även om det finns exempel på motsatsen. Positiva budskap kan nå ut, men då behöver de sticka ut ordentligt eller vara smart utformade.

Normalt sett får kommunens inlägg därför ett fåtal kommentarer, som bäst. Ibland blir situationen en annan, som med miljöalmanackan. Ett 30-tal personer hade fram till och med i går hört av sig i kommentarsfältet för att uttrycka sin besvikelse. Sannolikt var det fler som hörde av sig till kommunen via telefon eller e-post.

Att skicka ut almanackor till invånarna hör inte till det kommunala uppdraget, vilket gör att förändringen är logisk. Historiskt har det funnits ett kombinationsvärde med att sprida information om kommunens verksamheter, men världen förändras och kommunerna med den. Det är klokt ur flera aspekter, som exempelvis ekonomi och miljöpåverkan.

Med tanke på responsen vore det ändå relevant för kommunen att fundera över hur behovet av information som det ges uttryck för kan tillgodoses. Även om det per enskild almanacka blir dyrare kanske det finns anledning att framöver trycka upp ett mindre antal fysiska upplagor, som kan distribueras till de personer som specifikt hör av sig.

Det kan vara så att det är motiverat utifrån en informationsaspekt, även om den fysiska almanackan i dag inte har ett allmänt värde. Eller vad tror du?