Klarar Motala och Vadstena av ansvaret?

Kommunerna ska enligt en ny lag arbeta brottsförebyggande, men det finns flera oklarheter.

Enligt lag är kommunerna sedan i somras ansvariga för brottsförebyggande arbete, men kan de hantera ansvaret?

Enligt lag är kommunerna sedan i somras ansvariga för brottsförebyggande arbete, men kan de hantera ansvaret?

Foto: Sofia Axelsson

Ledare2023-09-09 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Den upplevda otryggheten ökar på många håll. Det är ingen slump, eftersom vi så gott som dagligen matas med rubriker och rapportering om skjutningar, mord, sprängningar och andra typer av våldsdåd. Inte sällan finns det kopplingar till organiserad brottslighet, vilket gör det ännu svårare att hantera och utreda det som händer.

Det finns därtill andra händelser som på olika sätt skapar otrygghet. Den gångna veckans explosion i Norrköping där ett flerfamiljshus sattes i brand verkar av allt att döma vara en olycka. När den inträffade var det ändå många av oss som drog en förhastad slutsats att det var kriminella nätverk i farten igen.

I Motala hittades i slutet av augusti ett misstänkt farligt föremål. Området spärrades av och polisens nationella bombskydd kallades in, varefter det konstaterades att föremålet verkligen var farligt. Även om polisen huvudsakligen fick hantera ärendet påverkades även Motala kommun i väldigt hög grad.

Inom den kommunala organisationen finns bland annat rutiner kring inrymning av förskolor och skolor, utbildningar som förbereder personal för hot och våld, kontaktkedjor och mycket annat. Biträdande kommundirektören Jimmy Szigeti förklarade att händelsen blev ett uppvaknande och ett skarpt test av hur organisationen hanterar en situation av det här slaget. Analys och efterarbete pågår så klart, men av allt att döma hanterades saker på ett bra sätt.

Sedan den 1 juli i år finns en ny lag som slår fast att kommunerna har ett ansvar för det brottsförebyggande arbetet och förväntas samordna det med andra lokala aktörer. De ska ta fram en lägesbild över brottsligheten i sitt område och utifrån denna även ta fram en åtgärdsplan för att förebygga brott. Lägesbilden ska dessutom löpande uppdateras, utifrån hur världen förändras.

Länsstyrelsen har en stöttande roll och har fått pengar för uppdraget, men exakt vad kommunerna ska göra och om vilka extra pengar de eventuellt får från staten är ännu oklart. Brottsförebyggande rådet är ansvarig för att kontrollera att kommunerna gör det som de ska, men hur det ska gå till är också oklart.

Kommunstyrelsen i Vadstena får på måndag information om den nya lagen och åtminstone delar av dess konsekvenser. Lagen innebär mer arbete, en mer komplex verksamhet och högre kostnader. De redan hårt pressade kommunerna får alltså en ännu större börda. Frågan är hur de klarar av det, för det är väldigt viktigt att de gör det.