En sak som verkligen har underlättat livet på många sätt är möjligheten att identifiera sig och signera digitalt med hjälp av bank-id. Även om delar av samhället fortfarande kräver en (förvisso väldigt enkelt förfalskad) signatur på ett papper så har vi blivit väldigt bortskämda med detta system för digital identifikation.
De tekniska prylarna som innehåller de verktyg som underlättar våra liv är dock lätt förgångna. Om du exempelvis lyder uppmaningen om att röra dig mer i naturen ökar risken att någonting händer med din smarta telefon. Det kan vara så banalt som att du tappar den i marken, eller att den helt enkelt drabbas av något annat kritiskt fel som gör den obrukbar. Shit happens.
Vad händer med ditt vardagsliv om detta inträffar? Vissa saker kan enkelt lösas via andra digitala redskap, som exempelvis e-post och sociala medier via webben på en dator. Andra saker blir däremot betydligt svårare att hantera, om du inte har tänkt till i förväg.
Hur hanterar du en situation där ditt mobila bank-id plötsligt försvinner? Kan du logga in på banken för att betala räkningar? Fungerar fortfarande den där gamla bankdosan som ligger någonstans i ett skåp? Kan du föra över pengar till ditt betalkort så att du kan handla mat? Kan du swisha en kompis? Kan du logga in hos Försäkringskassan? Hos 1177? Kan du få ut dina receptbelagda läkemedel? Kan du frånvaroanmäla ditt barn från skolan?
Bank-id har verkligen underlättat många delar av vardagen, men att vara så oerhört beroende av det som många av oss är i dag är riskabelt. Upp emot nio miljoner svenskar har i dag ett bank-id. Fler än 200 gånger varje sekund, dygnet runt och året runt, används identifieringen.
Det behöver inte heller vara just din smarta telefon som lägger av. Det kan vara hela systemet för verifikation som hamnar under en digital attack. Det är en tacksam måltavla för exempelvis ryska hackare som vill försvaga det svenska samhällssystemet. Ett angrepp mot den centrala identifikationspunkten skulle få stora konsekvenser för många. Vi är sårbara, på grund av denna ”single point of failure”.
Därför blir uppmaningen till dig som läsare att ta en funderare. Klarar du den digitala och fysiska vardagen utan tillgång till ditt bank-id? Löser du ens de basala sakerna som får ditt liv att fungera? Om inte, se till att du skulle göra det. Frågan är värd att klura på, redan innan problemet inträffar. För det kommer det att göra. Frågan är inte om, utan när.