Kina bygger kultur med censur

Protester.
I Hong Kong kräver folk mer demokrati och rättigheter men Kina vill gå åt andra hållet.

Protester. I Hong Kong kräver folk mer demokrati och rättigheter men Kina vill gå åt andra hållet.

Foto: Kin Cheung

Ledare2017-08-25 04:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Nyligen dömdes Joshua Wong, Nathan Law och Alex Chow till fängelse i mellan sex och åtta månader. De har varit ledande figurer i de protester som utbröt i Hong Kong 2014, mer kända som Paraplyrevolutionen. Sedan dess har demonstranterna alltmer högljutt krävt fria val, full rösträtt och självständighet. Detta stör den kinesiska regimen.

Första juli i år markerade tjugoårsdagen sedan Storbritannien officiellt överlämnade den forna kolonin Hong Kong till Kina. I sitt tal till staden sade Kinas president Xi Jinping att Hong Kong måste ”förbättra utbildningen och folkets medvetenhet om Kinas historia och kultur” (South China Morning Post, 1/7).

Det kan låta framåtsträvande. Men Kina vill gå bakåt, bort från det man ser som västerländska värderingar. Pressfrihet, demokrati och medborgerliga fri- och rättigheter är alla ämnen som förbjudits på kinesiska universitet. Istället har Jinping beordrat att studenter ska få ”ideologisk vägledning” och mer utbildning i marxism. Landet ska skaffa sig ”kulturellt självförtroende” som det heter.

I fredags (18/8) cirkulerade på sociala medier ett mail från Tim Pringle, redaktör för den akademiska tidskriften China Quarterly (CQ) som ges ut av Cambridgeuniversitetet. Pringle beskriver hur den kinesiska statens censurorgan GAPP har skickat en lista till CQ med över 300 forskningsartiklar, skrivna från 1960-talet och framåt, som måste raderas. De behandlar ämnen som massakern på Himmelska fridens torg 1989, kulturrevolutionen, Tibet, Taiwan och Hong Kong.

Tidigare har GAPP främst begärt att böcker dras tillbaka. Nu har man för första gången inriktat sig på den fria forskningen. Och inte bara kinesiska universitet hotas. Den internationella akademin kommer också att lida.

Även globala bolag som Apple, Google, Facebook och Twitter har på olika sätt ställts inför kinesiska ultimatum om att anpassa produkterna till regimens censur – eller se sig själva utestängda från landet.

I dag hotas demokratiska rörelser i Kina och dess närområde inte tillnärmelsevis lika mycket av faktaresistens som av förbud. De som lovordar den kinesiska utvecklingen i allmänhet får inte glömma att den sker på bekostnad av medborgarnas frihet. (Liberala nyhetsbyrån)