Kapitalismen blir vad vi gör den till

Fler och fler företag ger stöd till Black Lives Matter, det pågår en annonsbojkott av Facebook för att pressa fram en skarpare moderering av innehållet på plattformen och glassföretaget Ben & Jerry tar politisk ställning var och varannan dag.

Ledare2020-07-18 07:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

På senare tid har det på vissa håll vuxit fram en borgerlig kritik mot att vänstern har allt mer inflytande över kapitalismen. Se till exempel Håkan Boström (GP 6/7) som menar att kapitalismens progressiva vändning i förlängningen hotar liberala grundvärden och kommer leda till ett samhälle med ekonomisk frihet, men utan politisk sådan. 

Bilden som målas upp är att det ekonomiska systemet håller på att bli allt mer politiserat, som om det någonsin har varit något annat. Backar man tillbaka i tiden är företags marknadsföring full av spännande, och skrämmande, politiska budskap. En annons för friluftskläder, riktad till den köpstarka gruppen gifta män, slog fast 1959: “Män är bättre än kvinnor! Inomhus kan kvinnor vara användbara – till och med behagliga. Men på en bergstopp är de ett hinder”. Ett särskilt anmärkningsvärt exempel – eftersom bristen på fantasi över vad framtidens kvinnor skulle lyckas med är brutalt uppenbar – är en reklam för rengöringsmedel 1968: “Framtidens kvinnor kommer att göra månen till en renare och mer städad plats”. Med tanke på vad kvinnor har åstadkommit sen dess är budskapet nästan skrattretande. 

Om än väldigt trist. Att försvara kapitalismen är därför alltid svårt. Det kommer alltid att finnas otroligt mycket som otroligt många inte tycker om i ett marknadsekonomiskt samhälle. Man hamnar oundvikligen i den något obekväma positionen att försvara en mängd värden man inte själv håller med om eller rentav finner avskyvärda. Poängen för den som tror på kapitalismen är att vi behöver förändra samhället och de värderingar som återfinns här, för att det marknadsekonomiska systemet ska haka på. Det är egentligen ingen större skillnad från andra politiska eller ekonomiska system, mer än tron att det görs bättre och mer hållbart i ett marknadsekonomiskt sådant. 

Den borgerliga kritiken mot kapitalismen verkar bortse från att kapitalismen aldrig har varit, och aldrig kommer att vara, värdeneutral. Kapitalism är inte i sig en ideologi, men kapitalismen kommer heller aldrig att vara fri från våra ideologier. Det är ett system som, precis som alla andra, speglar de värden som finns i samhället. Under 50- och 60-talen präglades därför många budskap av sexism. Idag stämmer det i betydligt lägre utsträckning. Det är dock inte främst kapitalismen som har förändrats, utan vi som lever i den.