Kan Vadstena skapa 1 000 nya bostäder till 2040?

Hur ska Vadstena kommun klara av framtidens ökade ekonomiska svårigheter när allt fler i befolkningen blir allt äldre?

Till slutet av januari har den som vill möjligheten att lämna in synpunkter och förslag på förbättringar som potentiellt kan påverka Vadstena kommuns framtid.

Till slutet av januari har den som vill möjligheten att lämna in synpunkter och förslag på förbättringar som potentiellt kan påverka Vadstena kommuns framtid.

Foto: Lovisa Lindstrand

Ledare2025-01-15 07:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Det är ingen ny fråga, men den är åter igen högaktuell i lokalpolitiken. Just nu pågår det ett samråd kring ett nytt bostadsförsörjningsprogram, som enligt planen kommer att klubbas i kommunfullmäktige våren 2025. Till slutet av januari har den som vill möjligheten att lämna in synpunkter och förslag på förbättringar som potentiellt kan påverka Vadstena kommuns framtid.

Historiskt har kommunens invånarantal ökat med ca 200 personer från 2011 till 2023, vilket är en kraftig förändring jämfört med tidigare. Från slutet av 1990-talet till 2011 sjönk nämligen invånarantalet med ca 400 personer, så det vi ser nu kan betraktas som en sorts återhämtning.

Befolkningen har på senare tid ökat i Vadstena stad, men samtidigt minskar antalet invånare i de mindre orterna och på landsbygden. Antalet fritidshus har därtill ökat över tid, vilket bidrar till att kommunens struktur förändras.

undefined
Befolkningsutveckling Vadstena 1970-2023. Källa: SCB 2024.

Planeringen av bostäder för nuvarande och framtida invånare i kommunen är av naturliga skäl central i programmet. Syftet är att ”skapa förutsättningar för alla i kommunen att leva i goda bostäder”. Det är en ambition som verkligen förpliktigar, under hela livet.

I dokumentet finns det gott om ambitioner när det gäller saker som social och miljömässig hållbarhet, variation och rörlighet på bostadsmarknaden, att underlätta för dem som har svårt att få en bostad och att verka för goda bostäder för äldre.

Det sistnämnda är mycket viktigt, med tanke på att antalet invånare över 80 år förväntas öka med 300 personer fram till år 2035. Befolkningsprognosen för samma period säger samtidigt att det mest troliga är att invånarantalet under samma period ökar med drygt ett hundratal personer.

Effekten blir att andelen 80-plussare ökar markant. Försörjningskvoten som handlar om hur många personer som en person i arbetsför ålder behöver försörja i kommunen, utöver sig själv, ökar även den framöver. I Östergötland och riket i dag är värdet strax under 0,8, medan Vadstena redan nu närmar sig 1,1.

En målbeskrivning i programmet är också att ”möjliggöra för 1 000 nya bostäder fram till år 2040”, vilket i praktiken innebär en fördubbling av dagens planberedskap. Kan verkligen Vadstena mäkta med det? Är det ens rimligt att sikta så högt?

Det kostar nämligen stora pengar att arbeta utifrån en ribba som ligger på den nivån. Pengar, som kommunen kanske inte har. Men, om invånarantalet i stället skulle sjunka blir det ännu jobbigare. Det är verkligen ingen lätt situation som Vadstena befinner sig i.