Kan Motala verkligen motivera konsultkostnaden?

En rejäl årslön för några månaders arbete. Prisvärt?

Kommunen bör mycket noga kunna motivera att en summa som motsvarar en mycket slagkraftig årslön, på heltid, läggs på en tidsbegränsad utredning om hyressättning, skriver ledarskribenten.

Kommunen bör mycket noga kunna motivera att en summa som motsvarar en mycket slagkraftig årslön, på heltid, läggs på en tidsbegränsad utredning om hyressättning, skriver ledarskribenten.

Foto: Peter Calén, Pontus Lundahl/TT

Ledare2023-04-15 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Att ha tillgång till rätt kompetens är viktigt i många delar av samhället, men det kan vara svårt att nå dit. Det gäller inte minst för en kommun, som har ett extremt brett uppdrag. Det gäller dessutom särskilt för mindre och mellanstora kommuner, som inte har ett tillräckligt stort arbetsunderlag för att ha nödvändig kompetens hos anställd personal.

Behoven behöver likväl hanteras. Ibland behövs extern kompetens, särskilt om det gäller uppgifter av engångskaraktär. Det är här konsulter kommer in i bilden. När ordet presenteras finns dock risken att associationen till ordet ”dyrt” dyker upp. Rent krasst är det ofta det som är effekten. Det behöver inte betyda att det är oskäligt, men i jämförelse med att ha egen personal som utför arbetet blir det alltid avsevärt högre kostnader för att få ett visst uppdrag utfört. Ibland högre. Mycket högre.

I fallet med förändrad hyressättning för äldre- och LSS-bostäder i Motala kommun är det just en konsult som har varit central för framtagandet av beslutsunderlag till socialnämnden. För en kostnad av i storleksordningen 700 000 kronor, exklusive moms, skulle enligt avtalet mellan kommunen och konsulten 450 timmar arbete med att utreda hyressättning levereras. Det motsvarar 1 500 kr/h under tre månaders heltidsarbete.

Den aktuella konsulten har tidigare genomfört motsvarande uppdrag i ett tiotal andra kommuner. Det gör att grovarbetet bör vara förberett, flera gånger om. Därför vore det naturligt för kommunen att faktiskt ifrågasätta omfattningen av arbetet, om nu inte just Motalas förutsättningar skulle råka vara ovanligt krångliga på olika sätt. Så är dock sannolikt inte fallet.

Något ifrågasättande kommer dock aldrig från kommunen. MVT:s granskning visar i stället att kostnaderna för konsulten har ökat kraftigt till 1,2 miljoner kronor. Det är en ökning med över 70 procent ytterligare, utöver avtalets tak. Utifrån just det här perspektivet faller ingen skugga på konsulten, eftersom denne av allt att döma har utfört sitt uppdrag i enlighet med det med kommunen tecknade avtalet. 

Däremot bör kommunen mycket noga kunna motivera att en summa som motsvarar en mycket slagkraftig årslön, på heltid, läggs på en tidsbegränsad utredning om hyressättning. Återigen ställs frågan om den aktuella konsultkostnaden verkligen är motiverad? Det måste invånarna kunna kräva ett rakt, tydligt och väl motiverat svar på.

Socialdirektören svarar ”ja”. Ett mer rimligt svar hade varit ”nej”.