Konsensus företrädare i kommunstyrelsen fick på grund av jäv lämna lokalen när ett ärende om Solör Bioenergi nyligen skulle hanteras i Vadstena. I centrum står partiets ledamot Bengt-O Petersson, som är engagerad i frågan om fjärrvärme från Solör.
Det är inte ovanligt att kritik kring jäv uppkommer när människor inte har anmält jäv, men ändå har deltagit i beslut som berört dem. I Vadstena-fallet uppstår nu i stället kritik mot att personer inte har fått delta i ett visst ärende, utifrån en oklar grund.
Jäv har enligt kommunallagen åtta grunder i nämnder och styrelser. Kärnan är att den som bereder eller fattar ett beslut i ett ärende inte ska ha ett egenintresse utifrån sig själv eller en närstående, inte ska hantera frågor som berör någon som företräds av en själv, och inte vara knuten till en verksamhet som berörs.
Det som kallas delikatessjäv är särskilt intressant, eftersom det täcker in allting som potentiellt skulle kunna rubba förtroendet för ledamotens opartiskhet. Här blir det verkligen en fråga om tycke och smak kring att en person på något sätt är partisk.
Vem är inte partisk? Som politiker i en kommun kan frågan om jäv bli knepig, särskilt för den som är aktiv i samhället och har familj. Många beslut om äldreomsorg, förskola, skola, kultur, idrottsliv, trafik och annat kommer oundvikligen att beröra politikern själv eller närstående.
Innebär det jäv blir det snabbt glest i de beslutande rummen. Lägg därtill att partier och politiker driver sakfrågor hårt, frågor som hanteras i de beslutande organen. Är dessa människor då partiska, för att de söker fakta, har en åsikt och argumenterar för den? Orimligt.
Som frågan har tillämpats i det aktuella fallet i Vadstena har partikollegor till Petersson därtill hanterats som jäviga utifrån ett partikollektiv. Det medför ytterligare frågetecken. Det kan mycket väl vara så att Petersson enligt lagens mening är jävig, men är partikamraterna därmed också det? Rimligtvis inte.
En fråga som ställs är om Konsensus även exkluderas från en kommande hantering i fullmäktige. Svaret är nej. Kommunallagen är tydlig med att jävsbegreppet i fullmäktige är betydligt snävare. Där aves enbart ämnen som ”personligen rör ledamoten själv”, alltså frågor som specifikt handlar om individen. Inte frågor där individen är en del av ett kollektiv.
Konsensus ledamöter kan alltså bege sig till kommunfullmäktige med förvissning om att de inte bör bli förvisade till läktarplats. Åtminstone inte i den aktuella frågan om fjärrvärme.