Ishallar och kärnkraftverk svävar i ovisshet

Finns det en risk att isytorna försvinner helt? Den och flera andra heta frågor fick svar i den lokala politikerdebatten i Motala.

Isytor som (inte) är hotade, potentiellt ändrade ställningstaganden och en tänkbar folkomröstning om kärnkraft var några av inslagen under politikerdebatten.

Isytor som (inte) är hotade, potentiellt ändrade ställningstaganden och en tänkbar folkomröstning om kärnkraft var några av inslagen under politikerdebatten.

Foto: Andreas Ekström

Ledare2024-10-02 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

I fredags var det dags för en av årets höjdpunkter för den politiskt intresserade invånaren i Motala. Samtliga åtta partier fanns representerade på scenen i Folkets Hus för att debattera ett antal aktuella lokala politiska frågor.

Vilka var då vinnarna i debatten? Vi låter åhörarnas svar efter debatten utgöra facit. Kommunalrådet Mark Henriksson (M) vann i majoriteten, med Sara Ankarberg (L) som hedrande stark tvåa. Inom oppositionen utsågs Maria Persdotter (C) till vinnare, vilket får anses vara oväntat med tanke på att tvåan Johan Andersson (S) är en rutinerad debattör. Han gjorde oavsett det en bra insats som sen inhoppare för oppositionsrådet Elias Georges.

Persdotter tyckte att det var en bra och klargörande debatt, men sade sig samtidigt ha blivit upprörd över många saker. Det som främst störde henne verkar vara att få kritik för ett partis process och ställningstagande. Konkret handlade det så klart om kärnkraftsfrågan, där C sedan årtionden tillbaka generellt är negativt inställt till kärnkraft.

undefined
Kvinnorna imponerade i debatten. Åhörarna lyfte fram Maria Persdotter (C) som vinnare i oppositionen och Sara Ankarberg (L) blev stark tvåa i majoriteten.

Henriksson å sin sida blev både glad och överraskad över att Socialdemokraterna är beredda att lyssna in mer information om en kärnkraftsetablering i Motala. Andersson gav nämligen ett till synes nytt besked i debatten om just detta, trots att partiet har gett besked om att de lokalt är negativt inställda till en etablering av kärnkraft.

En annan spännande nyhet var att Andersson skulle välkomna en rådgivande folkomröstning i frågan, vilket skulle kunna tillföra en extra krydda inför valet 2026.

När det gäller Henriksson är annars känslan att han för åtminstone ett kort ögonblick var ute på hal is när det gällde ishallsfrågan. Som M och han själv tidigare har klargjort finns det en intention att förverkliga kanalstråket. Trots att planerna sedan tidigare har skalats ned finns en stark tro hos majoriteten att bostäder kan bli verklighet där isytorna finns i dag.

Det medför ett direkt hot mot befintliga isytor i tätorten, men samtidigt lyftes ett par alternativa lokaliseringar. Området vid riksväg 50 är tydligen inte avskrivet och även Bråstorp nämndes. Det kan dock ännu inte ges besked om det blir någon bandyhall eller inte.

För en kort stund verkade det därtill som att isytornas framtid inte var garanterad. ”Inte med säkerhet” var ett svar som Henriksson gav på en direkt fråga, men han var snabb med att förtydliga att det handlade specifikt om den plats där isarna finns i dag.

Ett besked om kanalstråket och därmed också isytornas framtid förväntas i varje fall ges under 2025. Den som lever får väl se, men till dess svävar de isberoende föreningarna fortsatt i ovisshet – precis som kärnkraftsetableringen.