I flera år har det talats om hur migrationspolitiken öppnat en djup konflikt mellan de borgerliga partierna. Men spänningen mellan en generös och en restriktiv linje är, vilket inte minst blivit tydligt de senaste dagarna, lika påtaglig inom Socialdemokraterna.
I själva verket ställer migrationen S inför både väljarmässiga och sakpolitiska dilemman. De senaste åren har LO-medlemmarna, som alltid varit partiets kärna, i allt större utsträckning sökt sig till Sverigedemokraterna. Det har inte nödvändigtvis handlat om att de gillar allt SD står för, utan om missnöje med stor invandring och bristande integration.
Samtidigt har invandringen fört med sig grundläggande frågor om solidaritetens gränser. S har alltid talat om vikten av internationell solidaritet, samtidigt som det främsta instrumentet för att förverkliga partiets idéer om solidaritet är utpräglat nationellt: nämligen välfärdsstaten.
I frågorna som gäller kommunernas ekonomiska situation, höga kostnader för försörjningsstöd och stora problem med trångboddhet i spåren av de senaste årens invandringsvåg kolliderar den internationella och den nationella solidariteten.
Just omsorgen om välfärdsstaten är det som fått bland annat S-kommunalrådet i Eskilstuna Jimmy Jansson att argumentera för att det borde sättas ett ett tak för antalet asylsökande. Janssons tankar har emellertid fått andra S-politiker att tala om hur sådana åtgärder skulle hota asylrätten (SVT 15/9).
Välfärdsstaten lär dock vinna kampen om solidaritetens gränser. I veckan fick Norrköpings S-kommunalråd Lars Stjernkvist, som också talat om vikten av att ta hänsyn till välfärdsstatens integrationskapacitet, i uppdrag av partiets tankesmedja Tiden att utreda en framtida socialdemokratisk migrationspolitik. Det är inte osannolikt att resultatet blir att partiet går över till att förorda ett kvotflyktingsystem. Till skillnad från dagens system skulle det vara ett sätt att garantera att asylrätten tillkommer de som har störst skyddsbehov, och inte dem som har råd att betala flyktingsmugglare. Men det skulle också vara ett sätt att hålla mottagandet på en nivå som går hand i hand med vad välfärdsstaten kan hantera. Det är tankar som på sistone formulerats både av SSU och av tankesmedjan Tidens chef Payam Moula.
Det är för övrigt även en linje som de danska Socialdemokraterna intog häromåret och som bidrog till att partiet vid valet i juni kunde vinna tillbaka väljare från högerpopulistiska Dansk folkeparti. (Liberala nyhetsbyrån)