Ingenmansland drabbas av minskad landsbygdstrafik

Människor som bor mellan tätorterna glöms bort.

"Vilket som minskade först är dock inte alltid självklart, eftersom antalet resenärer garanterat kommer att minska om antalet turer och linjer generellt minskar" skriver Tobias Josefsson.

"Vilket som minskade först är dock inte alltid självklart, eftersom antalet resenärer garanterat kommer att minska om antalet turer och linjer generellt minskar" skriver Tobias Josefsson.

Foto: Magnus Andersson/arkiv

Ledare2021-10-30 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Språket som verktyg är fascinerande på många sätt. Det är intressant att studera hur ordval och formuleringar påverkar ett budskap. Saker som troligtvis medför försämringar kan utifrån just ordval och formuleringar framstå som neutrala eller till och med positiva. Åtminstone är det så för den som inte är luttrad, alternativt cynisk, kring olika frågor.

En sådan återkommande fråga där cynismen omedelbart aktiveras handlar om kollektivtrafik utanför de stora tätorterna. Landsbygdstrafiken, sådant som berör landsbygdsorterna och människorna där emellan. Oftast används ordval som att linjer ska utredas, trafiken ska ses över, trafikmönster ska utvärderas och liknande. I många fall blir resultatet en neddragning av kollektivtrafiken utanför de stora tätorterna. I bästa fall blir läget oförändrat.

Därför börjar nu varningslamporna lysa ilsket rött när Östgötatrafiken ”ser över” sina linjer. Misstolka mig rätt. Det är givetvis bra att Östgötatrafiken som offentlig aktör analyserar och utvärderar hur olika trafikslag och olika linjer nyttjas och fungerar. Saker förändras över tid och Östgötatrafiken måste därför också förändras. Det är bra.

Problemet när det gäller landsbygden är att resonemanget allt som oftast resulterar i en ond, nedåtgående spiral. Antalet turer minskar och antalet linjer minskar. Antalet resenärer minskar. Vilket som minskade först är dock inte alltid självklart, eftersom antalet resenärer garanterat kommer att minska om antalet turer och linjer generellt minskar. Människor måste anpassa sig till förutsättningarna som råder.

Östgötatrafikens trafikutvecklare Fredrik Sunnergren säger att ”de viktigaste punkterna där är Motala och Vadstena, för där kliver flest på”. Konstigt vore det väl annars, eftersom de är stora tätorter som genom gravitationens och attraktionens kraft lockar till sig resenärer. Motala och Vadstena är viktiga.

Problemet med detta synsätt är att landsbygdstrafiken inte har störst betydelse för personer i de stora tätorterna, utan för de personer som bor där emellan. I det som riskerar att bli ett ännu mer utökat Ingenmansland, när ännu fler turer och linjer läggs ner.

Sunnergren vill samtidigt lugna Fågelsta, som kan komma att få förändrade linjer. Samma problem med synsättet gäller dock även här. Även om invånarna där kommer att kunna åka buss efter en eventuell förändring kommer neddragningarna att påverka andra människor. Nämligen de som bor någonstans längs sträckningen för dagens busslinjer.

Människor som bor i Ingenmansland.