Illavarslande statistik om Motala från SCB

Första steget till en förbättring för kommunen är att nå insikt, vilket SCB:s medborgarundersökningar kan bidra till.

De grupper som har högst upplevd otrygghet är de som i lägst omfattning faktiskt drabbas av brott. Hur hanterar man det på kort och på lång sikt?

De grupper som har högst upplevd otrygghet är de som i lägst omfattning faktiskt drabbas av brott. Hur hanterar man det på kort och på lång sikt?

Foto: Marko Drobnjakovic/TT

Ledare2020-01-25 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

För människan är det viktigt att hålla koll på allmäntillståndet. Förutom den allmänna känslan finns det olika indikatorer som kroppstemperatur, puls och blodtryck att hålla koll på. Men hur gör man om man är en kommun och hur mår egentligen Motala?

Det finns många olika undersökningar, mätningar och statistik att ta del av för en kommun. Det gäller dock att värdera och analysera varje sådan indikator kring information om allmäntillståndet noga, för det finns sällan några absoluta svar.

En intressant och aktuell läsning är SCB:s medborgarundersökning, där Motala kommun har deltagit under både 2017 och 2019. Denna undersökning baseras på människors egna upplevelser, vilket alltid är vanskligt att hantera.

Bland annat kan upplevelser vara svåra att förändra över tid och påverkas av saker som ligger utanför kommunernas kontroll. Vad de som svarar på frågorna har för referensramar och vad de därmed jämför Motala med är också högst varierande. Upplevelserna är ändå väldigt viktiga, eftersom de spelar stor roll i den psykologiska vardagen och i beslutsfattandet.

Tittar man på den första delen av SCB-undersökningen har värdet för Nöjd-Region-Index (NRI) sjunkit två enheter. Värdet speglar hur medborgarna bedömer Motala kommun som en plats att bo och leva på. Förändringen från 58 till 56, där riksgenomsnittet är 59, ligger dock inom den statistiska felmarginalen och man ska därför tolka förändringen försiktigt.

Upplevelserna av delområdena bostäder och utbildningsmöjligheter har ökat, vilket är positivt. Även dessa förändringar ligger dock inom felmarginalen. Tar vi en titt på medborgarnas upplevelse av övriga aktuella delar i Motala kommun ser det ut på följande sätt, med förändringar som är större än felmarginalen.

Rekommendation har sjunkit. Kommersiellt utbud har sjunkit. Kommunikationer har sjunkit. Fritidsmöjligheter har sjunkit. Arbetsmöjligheter har sjunkit. Trygghet har sjunkit.

Hårt tolkat kan man tro att hela Motala kommun som plats att bo och leva på håller på att sjunka ner i Vättern och Boren. Så är självklart inte fallet, men även om man lägger in felmarginaler och brasklappar är signalerna kring 2019 års NRI-index illavarslande för kommunens politiska ledning och för kommunens förvaltningar.

För att ändå göra ett nedslag i komplexiteten kan den upplevda tryggheten hos medborgarna studeras. Här är de sjunkande siffrorna lägre än genomsnittet i riket. Det finns konkreta problem med tryggheten i kommunen, inte minst avseende droger. Den goda tillgången till kollektivtrafik är mycket positiv, men medför samtidigt ökad risk för högre inflöde av droger utifrån.

Däremot visar analyser att det inte sällan är så att de grupper som har högst upplevd otrygghet är de som i lägst omfattning faktiskt drabbas av brott. Hur hanterar man det på kort och på lång sikt?

Framöver kommer MVT:s ledarsida att ta en närmare titt på de två andra delarna i medborgarundersökningen. I en av dem håller kommunen den upplevda verkligheten på en stabil men låg nivå. I den andra är det riktigt dyster läsning som bjuds.

För att avsluta positivt är det första steget till att nå förbättring för kommunen att nå insikt, vilket SCB:s medborgarundersökningar kan bidra till. Därefter krävs vilja och handlingskraft, samt en rejäl portion tålamod.

Tobias Josefsson