Att det finns en aktiv opposition i både Motala och Vadstena är välkommet. Efter att Vänsterpartiet bröt sig loss från Miljöpartiet och Socialdemokraterna finns nu, Sverigedemokraterna inräknat, tre olika grupper i Motalas opposition. På motsvarande sätt finns det flera aktörer i Vadstenas opposition, där främst Konsensus har utmärkt sig på senare år.
Det kan stundtals bli så att en utomstående betraktare uppfattar oppositionen som krånglande gnällspikar som inte tillför någonting till den stora bilden, utan stirrar sig blind på detaljer i den gigantiska helheten. Det kan finnas visst fog för det, men samtidigt har oppositionen en otroligt viktig roll att fylla i en demokrati. Felaktigheter och konstigheter ska ifrågasättas och granskas. Alternativ måste finnas både i enskilda beslut och i allmänna val.
Motalas kommunfullmäktige i juni innehåller flera konkreta exempel där oppositionen har varit aktiv. Ett sådant fall handlar om den ekonomiska rapporten för januari-april 2021, som redovisade ett stort ekonomiskt överskott. Prognosen framåt visar också på ett plusresultat på cirka 50 miljoner kronor, vilket är något över den budget som Alliansen Motala har lagt.
Det är ett till synes bra resultat. Problemet är att nämnderna går back. Bildningsnämnden, socialnämnden och tekniska servicenämnden visar underskott på ett stort antal miljoner kronor. Detta orsakade både diskussion och protokollsanteckningar från S/MP respektive V i kommunstyrelsen, rörande hur Alliansen Motala hanterar budgetramar och underskott.
Relativt hård kritik riktas från oppositionen mot att nämnderna nu undantas från kravet på åtgärdsplan, som normalt sett ska göras vid större underskott. Kritiken i sig är åtminstone delvis befogad, för det är osedvanligt många extramiljoner som har tillkommit från staten under pandemin. Hur har de hanterats och hur tänker de styrande framåt kring de återkommande underskotten? Är budgeten för liten, eller är kraven på verksamheterna för höga?
Samtidigt blir det underligt när den rödgröna oppositionen i starka ordalag framför kritik kring att de stora nämnderna går med underskott, eftersom den själv har haft liknande problem under sin egen tid vid makten. Agerandet som visas upp är ändå en viktig och självklar del av uppdraget att befinna sig i opposition. Det är nuet som ska kritiseras utifrån hur dagens värld ser ut.
Det går att kasta hur mycket sten som helst i det historiska glashuset och ibland behöver det faktiskt inte vara fel att göra det.