Att starta upp nya verksamheter innebär alltid utmaningar. De kan vara allt från positiva och utvecklande till problematiska och förödande. Mycket av det negativa kan motverkas med en lämplig tidplan och ett ordentligt förarbete som ser till att ta höjd för att kunna hantera potentiellt avgörande problem. Att planera på ett realistiskt sätt är en nyckelfaktor för att lyckas med en uppstart.
För en butik som säljer varor skulle det få enorm betydelse om butiksinredning och varor att sälja skulle få leveransproblem. Kvar står butiksinnehavaren med fasta kostnader som hyra och el, vilket kräver ekonomiska muskler för att klara av. Ett misslyckande skulle påverka entreprenören negativt, men effekterna för kunder och externa parter skulle vara obefintliga till måttliga.
Värre blir det när de människor som ska ta del av det som görs är väldigt beroende av att uppstarten fungerar och att verksamheten kommer igång omgående. Ett sådant fall är äldreboenden, som påverkar en grupp människor som hör till de svagare i samhället. Rutiner, omvårdnad och en fungerande vardag kan vara livsviktigt för de boende.
Boendet Nämndemansgatan som Attendo på uppdrag av Motala kommun nyligen drog igång har dessvärre haft stora problem initialt. Kritiken som har framförts i MVT:s rapportering är minst sagt allvarlig, bland annat för att en människa har avlidit i samband med det nya boendets öppnande. Som alltid ska slutsatser dras med stor försiktighet, men den potentiella sammankopplingen gör situationen extra känslig.
Oavsett om det finns något orsakssamband ska kritiken som personalen framför verkligen tas på allvar. Problemen som på olika sätt rör medicinering är oroande, likaså att arbetsmiljön beskrivs som mycket stressig redan från första dagarna. Att boende sägs behöva vänta till lunchtid med att stiga upp ur sängen är ovärdigt ur ett mänskligt perspektiv med psykiskt mående i fokus. Det bidrar dessutom till fysisk ohälsa utifrån exempelvis ökad risk för liggsår och andra komplikationer för kroppen. Det kan även en lekman inom området konstatera.
Utifrån situationen ska det bli mycket intressant att följa de IVO-anmälningar som är gjorda. Kommunen ska eller kan däremot, på gott och ont, inte agera i någon större omfattning kring en extern utförare i just det här läget. Att det förs en löpande dialog med Attendo är däremot både lämpligt och nödvändigt. I vissa lägen stämmer det slitna och ganska pessimistiska uttrycket ”förtroende är bra, kontroll är bättre” ganska bra.