Hur orkar du med livet som ideell idrottsförälder?

Vad har saltgurka i en depå under Vätternrundan gemensamt med ett förbättrat samhälle?

Ett alternativ till ideellt engagemang som att sälja kakor eller dela ut saltgurka hade varit att betala ännu mer för barnens idrottande.

Ett alternativ till ideellt engagemang som att sälja kakor eller dela ut saltgurka hade varit att betala ännu mer för barnens idrottande.

Foto: Tobias Josefsson

Ledare2024-06-15 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Strumpor, kalsonger, kakor, kex, godis, toalettpapper, kryddor, lotter, digitala prenumerationer, arbetspass hit och arbetspass dit. Hur orkar du egentligen med livet som ideell idrottsförälder?

Denna lördagsledare publiceras mitt under Vätternrundan 2024 då mängder av starka, imponerande cyklister är ute på vägarna runt om livets sjö.  Om du läser ledaren på lördagens morgon eller förmiddag är sannolikheten mycket stor att ledarskribenten just nu befinner sig in en av alla depåer runt om Vättern.

Det ordnas där med bullar, saltgurka, banan, kaffe, sportdryck, saft, vatten och allt annat som deltagarna behöver fylla på med längs vägen.

Varför tillbringar egentligen en medelålders man i sina bästa (?) år en halvdag med att en tidig lördagsmorgon stå och servera saltgurka till tusentals främlingar som cyklar runt en sjö? Svaret är i grunden ganska enkelt. För samhällets skull. Det finns säkert många andra typer av skäl att involvera sig på det här sättet, men för undertecknad handlar det om en kärlek till idrotten och möjligheten för barn att utöva den.

I grunden är det en kärleksförklaring till det ideella idrottslivet, den svenska modellen inom idrotten. Även om det i många fall kan kosta ganska rejäla summor för att barnen ska kunna idrotta är de ideella insatserna ändå en sorts socioekonomisk kompensation. Det ideella arbetet bidrar till att familjer från olika delar av samhället involveras i och kan utöva idrott. Det förbättrar integrationen.

Alternativet till det ideella engagemanget, oavsett om det är att sälja kakor eller dela ut saltgurka, hade varit att betala ännu större summor av konkreta pengar till idrottsföreningarna. Det är också ett sätt att hantera situationen, som är vanligt i andra delar av världen.

Den svenska modellen är värd att engagera sig för. Som ideellt arbetande människa får man dessutom uppleva många olika saker. Allt från ösregn till hetta, från glädje till sorg och från energi till orkeslöshet.

undefined
När du står där mitt i ösregnet under bilbingon är det viktigt att förstå att du gör en insats för samhället.

Avslutningsvis skickas härmed några varma och uppskattande ord till dig som idrottsförälder, eller för den delen idrottsmormor eller liknande. Ett stort tack till dig för att du investerar din tid och dina pengar i barnens framtid! Ett stort tack till dig för att du dessutom är med och förbättrar hela samhället. Det är en god insats, på många olika sätt.

Det är värt att ha med dig när du står i ösregnet på bilbingon, när du fryser häcken av dig i en ishall ute i ingenstans eller när du som flaggviftare blir attackerad av en myggsvärm vid sidlinjen på en fotbollsplan någonstans i världen. Du gör världen bättre.