Hur mycket pengar sparas med skolförändringarna?

Stora förändringar väntar för många elever och lärare i förskolor och skolor i Motala. Till vilken nytta?

Är det fem miljoner som förändringarna sparar? Tio? Femtio? Vem vet?

Är det fem miljoner som förändringarna sparar? Tio? Femtio? Vem vet?

Foto: MVT arkiv/Fredrik Sandberg TT

Ledare2023-12-15 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Behovet av just förändring verkar över lag väl förankrat och tydligt i sig bland de politiska partierna. Ekonomiskt är det inte försvarbart att ha en stor andel tomma platser i skolorna, särskilt inte när ekonomin överlag är hårt belastad och det behöver vändas på nästan varenda krona.

Vilken som är den rätta vägen framåt råder det dessvärre delade meningar om. Det är olyckligt, inte minst utifrån kommunens tidigare debacle med nedläggning av och återstart av skolan i Godegård. Det hade varit väldigt bra för kommunen om det hade kunnat hittas en samsyn kring förändringarna, över blockgränser och konstellationer. Det handlar om långsiktiga frågor som påverkar väldigt många, inte minst barn. Det gör att frågan förtjänar stabilitet.

Under onsdagen fattade bildningsnämnden – i oenighet – det uppskjutna och omtvistade beslutet, där elever flyttas mellan förskolor och skolor i Motala. Nedläggning av vissa av förskolor och skolor väntar. Vad som på kort sikt händer med årskurs 4-6 på Vätternskolan ska därtill utredas ytterligare, vilket innebär att ännu mer osäkerhet över jullovet väntar för elever och personal.

En annan sak som har diskuterats är om beslut av den här digniteten borde fattas i kommunfullmäktige, i stället för att hanteras i en facknämnd. Kommunen gör inget fel i sak med det aktuella beslutet, men sett ur ett större perspektiv vore det bra att ha en bredare och större förankring av ett så omfattande beslut.

Hur mycket pengar sparas då i och med den nu beslutade lokalomläggningen i Motala? Den frågan borde vara central att kunna svara på för den som ställer sig bakom beslutet. Problemet är att det inte verkar finnas något sådant underlag. Är det fem miljoner? Tio? Femtio? Vem vet?

Att döma av politikernas kommentarer verkar det högst oklart, vilket innebär att det också är oklart hur budgeten kommer att påverkas framåt. Det kommer sannolikt att sparas en hel del pengar, men sedan då? En sådan osäkerhet är knepig att hantera för både politiker och tjänstepersoner. Särskilt när så många invånare påverkas så pass mycket.

Avslutningsvis är diskussionen kring skolors storlek, som dyker upp i förbifarten, intressant att notera. Det pratas om för- och nackdelar med små skolor, vilket det så klart finns gott om. En inflikning i den debatten är att forskning visar att en så kallad optimal storlek ekonomiskt sett är i storleksordningen 800 elever per skola. Åttahundra.

Ibland behöver man tänka längre och använda sunt förnuft.