För tillfället är det ett specifikt lokalt regelverk som berör väldigt många i samhället, nämligen det som handlar om snöröjning. Motala och Vadstena har på sina respektive hemsidor bra information om vad som gäller, så börja gärna med att gå in där och läsa på vad just du kan förvänta dig i din kommun. Det varierar nämligen. Motala inleder exempelvis arbetet vid minst tre centimeters snödjup, medan Vadstena inväntar minst fem centimeter snö.
Än så länge vet vi inte om det kommer att bli en snövit jul, men något vi vet är att känslorna kring den vita vinteringrediensen har börjat svalla. Lika populär som snön är hos många barn (och vuxna) som kastar snöboll och bygger snögubbar, lika impopulärt är snöeländet när det blir för mycket av det goda.
Impopulär är dessutom precis vad snön är hos många kommunpolitiker. Kostnaden blir nämligen alltid någonting annat än budgeten, som baseras på en kombination av historiskt utfall och bedömning av framtiden. Kvalificerade gissningar, som bäst.
Att prata om snöröjning är för övrigt nästan lite som att prata om mat. Så gott som alla har egna erfarenheter av snö, väldigt många har åsikter om den och en hel del har själva flyttat på stora mängder av den och vet därför hur det ska göras. En högljudd klick är dessutom flitiga med att dela med sig av åsikter om hur fel allting är med snöröjningen i dagens samhälle.
Felprioriterad, för tidig eller för sen, för bred eller för smal, för ofta eller för sällan. I år har ett både underhållande och pricksäkert inlägg kring just dessa härliga motsägelser i klagomål spridits lite extra i sociala medier. Galghumor när den är som bäst.
Kommunerna har så klart ett viktigt grundansvar för snöröjningen. I Motalas fall handlar det om 24 mil vägar och tio mil gång- och cykelvägar. Därtill olika filer, trottoarer, refuger och annat, plus felparkerade bilar som inte underlättar. Vadstena har inte lika många mil att jobba med, men har i stället andra typer av utmaningar.
Snö medför problem, det får vi i viss mån leva med. Samtidigt måste det ställas krav på snöröjningen, men hur mycket är du egentligen villig att betala för den? Att ha en hög beredskap för att snabbt hantera mycket snö skulle vara mycket kostsamt för skattebetalarna. I praktiken blir lösningen alltid en kompromiss mellan leverans och kostnad.
Avslutningsvis är det på sin plats att skicka ett stort tack till alla tappra snöröjare där ute. Trots tidiga morgnar och sena nätter, utan framförhållning, förväntas ni kunna leverera så att vi andra kan ta oss fram på olika typer av vägar. Ni har ett omöjligt uppdrag, men vi är faktiskt många som uppskattar det ni gör.