Hur hanterades hopptornshaveriet vid Råssnäsbadet?

Det kunde ha gått riktigt illa när trampolinen på tre meters höjd lossnade. Vad hände egentligen och hur agerade kommunen?

Det borde kunna ha varit relativt enkelt att spärra av hela hopptornet i väntan på en rejäl genomgång av säkerheten och genomföra någon form av haveriutredning.

Det borde kunna ha varit relativt enkelt att spärra av hela hopptornet i väntan på en rejäl genomgång av säkerheten och genomföra någon form av haveriutredning.

Foto: Sofia Axelsson

Ledare2024-08-07 05:30
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Råssnäsbadet är en populär plats att bada på för många, men badet har sannerligen inte haft ett ärofyllt år 2024. Först konstaterade kommunen att trasig betong hade gett upphov till vassa kanter, vilket gjorde att området försågs med varningsskyltar. I helgen kom därefter nästa smäll i form av ett havererat hopptorn, som kunde ha fått mycket värre konsekvenser än det nu fick.

Initialt har undertecknad endast den drabbade förälderns egen beskrivning av det som har hänt och efterföljande kommentarer i MVT som underlag för den första analysen. Utifrån det är upplevelsen att kommunen inte verkade ta situationen på samma stora allvar som det drabbade barnets förälder.

Det kanske inte är så konstigt i sig med tanke på skillnaden i känslomässigt engagemang, men nivåskillnaden var påtaglig. Det måste ha varit en fruktansvärd upplevelse när ens barn råkar ut för ett hopptornshaveri. Det kunde som sagt ha gått mycket värre. I ett sådant läge förtjänar de drabbade stor respekt, redan i ett tidigt skede.

Det är generellt viktigt för tjänstepersoner att tänka på drabbade personers upplevelser. Att klargöra att saker av det här slaget inte är acceptabla. Att beklaga det som har hänt och se till att grundligt undersöka orsakerna. Dialog kan ha skett privat, men det skadar inte att även uttrycka det offentligt när chansen ges.

En annan sak som väcker frågor är beskedet att tremetersnivån i hopptornet ska ha stängts av under söndagsförmiddagen. När MVT besökte platsen på söndagskvällen beskrev dock de närvarande läget som att det inte syntes några skyltar eller avspärrningar. Vad hände där?

undefined
Trampolinen som tidigare fanns på tre meters höjd lossnade i helgen och skapade en situation som kunde ha slutat mycket värre än det gjorde.

En av kärnfrågorna som måste få ett grundligt svar är varför trampolinen lossnade och en utredning ska göras. Givetvis har kommunen krav på sig att regelbundet genomföra besiktningar av hopptorn och andra liknande anordningar. Tar man exempelvis en titt på regelverket för vanliga lekplatser är det lätt att höja på ögonbrynen åt vissa säkerhetskrav. Hopptorn borde rimligtvis vara ännu hårdare reglerade.

Med det som bakgrund blir det ännu mer svårförståeligt att trampolinen lossnade. Det är lätt att tankarna svävar iväg och blir konspiratoriska. Kan det ha varit någon form av sabotage? Hade någon avsiktligt lossat på fästanordningar? Kunde det i så fall finnas andra delar av hopptornet som också är påverkade?

Den första känslan är att kommunen redan från början borde ha hanterat frågan med ett större allvar. Det borde ha varit relativt enkelt att redan under helgen spärra av hela hopptornet i väntan på en rejäl genomgång av säkerheten och genomföra någon form av haveriutredning, i stället för att vänta till måndagen. Hellre ta det säkra före det osäkra.