Hoppa över ett utvecklingssteg för tåg

Varför pratar inte politiker om att ta ett tekniksprång för tågtrafik?

Det är hög tid att på allvar diskutera att hoppa över ett onödigt utvecklingssteg och gå direkt på framtidens lösningar, menar skribenten.

Det är hög tid att på allvar diskutera att hoppa över ett onödigt utvecklingssteg och gå direkt på framtidens lösningar, menar skribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2020-11-18 05:38
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Tekniska utveckling är många gånger mycket revolutionerande och fullkomligt enastående att kunna ta del av. Den digitala infrastrukturen och de digitala redskapen har förändrat vårt samhälle i grunden under de senaste 40 åren. Av tonläget att döma blir vi fler och fler som har en teknikoptimism som grundsyn inför framtiden.

Datorernas intåg i de svenska hushållen gjorde skillnad för miljontals människor. Internets framväxt under 90- och 00-talen har inneburit ett paradigmskifte. De smarta telefonernas totala dominans i dag är både fascinerande och skrämmande. Betalkort som ersättning för kontanter har spelat en stor roll och nu är telefonerna på väg att även ta över den uppgiften.

Ibland tar tekniken stora kliv och vissa samhällen kan göra hopp som påskyndar utvecklingen. I delar av världen har just betalkortsstadiet hoppats över, till förmån för digitala betalningar via telefoner och andra smarta enheter. Plastkort med magnetremsor och chip har i exempelvis Kina varit ett onödigt steg. Trådlösa betalningar fanns tillgängliga, alltså användes de i stället.

En annan infrastruktur som är i ett desperat behov av att ta nästa steg är spårburen trafik i form av tåg. Dagens 15 600 spårkilometer järnväg i Sverige, där 80 procent är elektrifierad, har minst sagt några år på nacken vid det här laget. Underhåll och förstärkningar i varierande skala görs för det nuvarande spårnätet. Utökningen med ett dubbelspår på sträckan Motala-Hallsberg har exempelvis stor betydelse för den lokala och regionala trafiken. Ändå är det inte dessa relativt små förändringar som utgör framtiden.

Höghastighetståg har planerats länge och arbetet pågår nu med sträckan Stockholm-Linköping i form av Ostlänken. Den är välkommet, eftersom det behövs förstärkningar i trafiken. Samtidigt är genomförandet inte ett dugg visionärt. Samma lösning som i dag, om än med lite högre hastighet. Med färre och potentiellt sämre stopp. Är det vad vi behöver?

Varför är det ingen ledande svensk politiker som lyfter blicken? Det finns alternativ till klassisk järnväg, exempelvis i form av Hyperloop som nyligen har slagit hastighetsrekord med 1 000 km/h och tillämpat persontransport i verkligheten. Även om det skulle ta ett årtionde att förfina tekniken är det snabbt marscherat i den trögrörliga infrastrukturens väg.

Bejaka den tekniska utvecklingen och ta framtiden på allvar. Det är hög tid att på allvar diskutera att hoppa över ett onödigt utvecklingssteg och gå direkt på framtidens lösningar.