Höjd temperatur i Motaladebatten

Söndag 11 september 2022 är nästa tillfälle för kommunala val i Sverige. Uppladdningen inför det är redan i full gång och redan innan vi har kommit halvvägs i den nuvarande mandatperioden börjar temperaturen höjas i den lokala Motaladebatten.

Även om sommarvärmen har hittat tillbaka till Vätterns närområde är det långt ifrån alltid som den politiska temperaturen når nämnvärda höjder under sommarperioden. I år verkar det bli annorlunda, skriver ledarskribenten Tobias Josefsson.

Även om sommarvärmen har hittat tillbaka till Vätterns närområde är det långt ifrån alltid som den politiska temperaturen når nämnvärda höjder under sommarperioden. I år verkar det bli annorlunda, skriver ledarskribenten Tobias Josefsson.

Foto: Katarina Hydén

Ledare2020-06-24 06:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Att Socialdemokraterna i Motala bubblar av energi och låter den ta sig uttryck i offentliga inslag som debattartiklar är välkommet. Även om sommarvärmen har hittat tillbaka till Vätterns närområde är det långt ifrån alltid som den politiska temperaturen når nämnvärda höjder under sommarperioden. I år verkar det bli annorlunda.

I två färska debattartiklar diskuterar det största oppositionspartiet bland annat välfärden och landsbygden. När det gäller välfärden skjuter gruppledaren Anne-Lie Liljedahl in sig på kommunens svaga ekonomiska resultat år 2019 och effekterna av det. Största stöten läggs in kring socialnämndens underskott på 30 miljoner och flera relevanta orosmoln, bland annat kring antal personer som en brukare möter i hemtjänsten. Kritik framförs också mot sjunkande resultat i gymnasiet, vilket också är allvarligt.

En stor del av kritiken från S faller dock platt, eftersom det är orimligt att hävda att problemen främst skulle ha uppstått under 2019, det första året som Alliansen Motala har styrt efter valet 2018. Socialnämndens ekonomiska och verksamhetsmässiga problem är ingenting nytt, vilket revisionens återkommande kritik har visat. Landsbygdens behov av investeringar är väl kända sedan länge och skolresultaten för 2019 är en frukt av arbetet under ett antal år tillbaka i tiden.

Det här gör att en gnutta självkritik och granskning av de egna debattartiklarna hade varit på sin plats. Det var inget dukat bord som S-ledda Solidariskt Motala lämnade efter sig, exempelvis med ett resultat på minus 20 miljoner år 2018. Alliansen Motala har under 2019 knappt hunnit komma igång efter maktövertagandet. Oavsett vilket lämnar Alliansens replik en del att önska när det gäller det konkreta, men det är säkerligen ett strategiskt val.

Socialdemokraterna ska definitivt inte vänta med kritik av styret, det är inte det som är poängen. Däremot bör de med ett magasin av eftertanke och ett prickskyttegevär rikta in sig på vissa delar av Alliansens politik, i stället för att med ett hagelgevär skjuta hagelskurar vilt omkring sig. På det sättet når de bättre framgång i sin kritik och därmed ökar sannolikheten för att den bidrar till en bättre vardag för Motalas invånare. Därtill skapas en bättre debatt i valrörelsen 2022, som nu är i full gång.