Myndigheters och offentliga institutioners närvaro på sociala medier är fascinerande. Ett av de allra mest uppskattade inslagen från offentliga institutioner är Livrustkammaren, ett historiskt museum i Kungliga slottet i Stockholm. Den fysiska platsen i sig är värd ett besök för att beskåda de historiska föremål som finns bevarade. Ännu högre smäller ändå den kreativitet, självdistans och framför allt humor som visas upp i inläggen på Instagram. Gör ett digitalt livrustbesök när du har möjlighet. Världsklass.
En myndighet som delvis hamnar i andra änden av kvalitetsskalan är Post- och telestyrelsen (PTS). De mer standardmässiga inslagen som exempelvis information om Världsradiodagen i söndags eller Lösenordsbytardagen 20 januari är informativa och bra. Över lag fyller kommunikationen sitt syfte. Däremot finns det andra inslag från PTS som i stället för information medför provokation.
Under ett tema med budskapet ”dålig täckning kan ställa till det” när det gäller mobiltelefoni har PTS publicerat och även marknadsfört inlägg under den senaste tiden. Med humor som bas är tanken att få människor att besöka en hemsida med information om vad som kan göras för att ”din mobiltäckning kan förbättras”.
Tipsen? Flytta på sig fysiskt till en plats med bättre täckning, att hålla mobilen på ett visst sätt i handen, att gå ut ur ett hus eller att använda en bredbandsuppkoppling för telefonsamtal. Meningslösa slag i luften. Möjligtvis handlar tipsen om att förbättra mottagningen där man befinner sig. De har däremot ingenting med mobiltäckningen att göra. De som bor på landsbygden och har dålig täckning vet dessutom exakt var och hur de ska stå i hemmiljön för att försöka kompensera för den dåliga mottagningen.
Nästa nivå i den provocerande kommunikationen nås via uppmaningen att ”om du ändå upplever att du saknar tillgång till täckning bör du kontakta din mobiloperatör”. Den som gör det får normalt liknande nonsenssvar som PTS egna tips. Den enskilda människan har mikroskopiska eller obefintliga möjligheter att få gensvar från en mobiloperatör. Det är den bistra sanningen.
När kopparnätet försvinner helt utanför tätorterna aktualiseras problemet ytterligare. Problemet med dålig mobiltäckning på landsbygden aktualiseras ännu mer. Putslustig komik och nonsenstips från ansvarig myndighet bidrar tyvärr inte till någon lösning.
Hårdare krav på mobiloperatörerna är sannolikt det enda som kommer att leda till verklig förändring. Dyrt? Ja. Nödvändigt? Ja.