Motala och Vadstena kommuner arbetar tätt ihop inom ett antal olika områden. Ett exempel är den gemensamma vatten- och avfallsnämnden, som hanterar samhällsviktiga frågor som just i dessa dagar har blivit extra uppmärksammade.
I spåren efter stormen Hans ifrågasätts samhällets hantering av dagvatten, dricksvatten och avloppsvatten. Kanske allra mest tydligt har det varit i Göteborg, där Göta älv svämmade över. De stora vattenmängderna tvingade mindre reningsverk att släppa ut orenat avfallsvatten, vilket i sin tur gjorde att dricksvattenintaget från samma område stoppades. Grunden är att hanteringen av det som kallas dagvatten inte fungerade. På motsvarande sätt var det dagvatten som orsakade att hela vägar sveptes bort i Åre.
Sedan 2007 har Motala kommun en policy för dagvatten. Under 2021 togs ett förslag till uppdatering fram och efter mycket om och men fattade fullmäktige under våren 2022 ett beslut om att godkänna den nya versionen. I dokumentfloran uppstod i samma veva även det som kallas riktlinjer för hållbar dagvattenhantering. Det är ett komplement, där det närmare beskrivs hur kommunen ska arbeta konkret inom den egna organisationen. Riktlinjerna är detaljerade och utförliga, med mycket läsning och relevanta referenser för ännu mer läsning.
Motala har åtminstone utifrån dokumenten sitt på det torra när det gäller hanteringen av dagvatten. Skyfall i form av det som kallas hundraårsregn ska som regel tas hänsyn till vid detaljplaneläggning, just utifrån policyn för hantering av dagvatten med bland annat vattendammar för uppsamling.
Hur står det till hos grannen Vadstena? I och med den gemensamma nämnden, som hanterar kommunerna likvärdigt, är det mesta av allt att döma under kontroll även där. Samma principer används som i Motala när det gäller detaljplaner, bygglov och andra liknande processer. Fördröjningsdammar och andra lösningar är en naturlig del av vardagen i samhällsbygget. Det ska också tas hänsyn till att det behövs annat än hårda ytor i tätorter.
Något formellt fullmäktigebeslut finns däremot inte. Även om hanteringen verkar fungera bra borde även politikerna i Vadstena fatta motsvarande beslut om en policy för dagvattenhantering som Motala har gjort. Utifrån kommunernas självbestämmande kan det därför vara någonting för kommunstyrelsen och fullmäktige att titta närmare på efter sommaruppehållet.
Som ansvarig för dagvattnet är det logiskt att aktivt besluta om det regelverk som ska gälla, i stället för att förlita sig på att grannen tar kloka beslut.