Den senaste tiden har den uppmärksamma MVT-läsaren noterat en förändring i beteende hos Vadstena kommun. Det gäller samarbeten med närliggande kommuner, med syfte att skapa bättre förutsättningar för att bedriva verksamheterna effektivt och att upprätthålla servicen gentemot invånarna.
I modern tid är Motala kommun den stora och i många avseenden naturliga samarbetspartnern för Vadstena. Det finns flera viktiga områden där de två i dag har en mycket tät samverkan och det kommer att vara så under en lång tid framöver, men det går alltså att identifiera en förändring.
Nyligen valde Vadstena att börja samarbeta med Mjölby kommun när det gäller IT-verksamheten. Med tanke på hur viktig teknik och digitalisering är i dag har det stor betydelse att ha en fungerande IT-organisation, som inte är alltför beroende av enskilda individer för att hålla systemen igång och samtidigt kan hänga med i utvecklingen framåt. Vadstena är en för liten aktör för att klara av detta på egen hand och hittade alltså Mjölby som en partner i sammanhanget. Inte Motala.
I sommar kommer just Vadstena och Mjölby på liknande sätt att börja använda en gemensam lösning för telefoni, där kommunerna gör gemensam sak och börjar använda den nya lösningen. Även lönehantering har funnits med i samarbetsplanerna under en tid och andra typer av administrativa uppgifter kan mycket väl komma att samordnas på liknande sätt framöver. Lägg därtill större infrastrukturplaner som att dra fjärrvärme till Vadstena från Skänninge, samt närmare samarbete inom VA-området tillsammans med Motala.
Att mindre kommuner samarbetar är ett måste, baserat på stordriftsfördelar och kompetensförsörjning. Samtidigt gäller det att vara medveten om potentiella nackdelar, som att det lokala självstyret naggas i kanten och att det kan bli svårare att utkräva ansvar av både politiker och tjänstepersoner. Det finns ett potentiellt demokratiskt underskott som måste finnas med i vågskålen när nödvändiga samarbeten utformas.
Vad beror förändringen i val av samarbetspartner för Vadstena på? Det är svårt att dra några slutsatser här, men det kan vara underhållande att spekulera en stund.
Ofta fungerar samarbeten bättre mellan parter som liknar varandra. Maktbalansen är en intressant aspekt, utifrån storlek. Kommunikation är en nyckelfaktor för framgångsrika samarbeten och om de samarbetande organisationerna skiljer sig för mycket åt i struktur och kultur ökar risken för kommunikationsproblem. Kanske håller Motala på att växa ifrån Vadstena?