Gymnasiesamarbete krävs på "västbanken"

Veckans tema hos MVT:s lokala ledarskribent är samarbete över kommungränserna.

Det är direkt nödvändigt med ett djupare samarbete över kommungränserna inom utbildningsområdet, skriver MVT:s ledarskribent.

Det är direkt nödvändigt med ett djupare samarbete över kommungränserna inom utbildningsområdet, skriver MVT:s ledarskribent.

Foto: Roald, Berit

Ledare2020-09-19 05:10
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Efter att onsdagen fokuserade på räddningstjänsten är det nu dags för lördagen att ägna sig åt utbildningsområdet och närmare bestämt utbildning på gymnasienivå och uppåt. Den utlösande faktorn är att siffrorna för antagningen till gymnasiet i höst är färdiga och har börjat bearbetas på olika sätt i kommunerna.

Vadstena har numera inga gymnasieutbildningar och den hotell- och turismutbildning som flyttade till Motala har ett fåtal sökande inför hösten. Ett kortsiktigt tapp är inte förvånande, sett till hur hårt hotell- och restaurangbranschen har drabbats av pandemin. Framåt är ändå turismen ett intressant område och arbetet måste fortsätta för att locka fler elever till programmet.

Den stora bilden är att Motala som gymnasieort framöver inte kommer att kunna erbjuda lika många gymnasieprogram som i dag. Det kommer inte att fungera rent praktiskt utifrån kommunens storlek och den regionala konkurrensen. Det innebär att det är direkt nödvändigt med ett djupare samarbete över kommungränserna.

Tidigare fanns ett etablerat och tämligen väl fungerande arbete med detta inom Östsam, ett östgötskt regionförbund bestående av landstinget och kommunerna. Områdena kultur, regional utveckling och utbildning samlades i ett forum som aktivt drev dessa frågor.

När landstinget ombildades 2015 införlivades även Östsam i nya Region Östergötland, som förväntades fortsätta driva de frågor som Östsam tidigare ägde. Visst har det därefter gjorts insatser för att förändra saker åt rätt håll, men problemet är att sjukvården och kollektivtrafiken är väldigt mycket större och därmed kräver regionens mesta energi.

Ett gott exempel på samarbete inom Östergötland hittar vi annars när det gäller arbetet med att skapa fler utbildningar inom yrkeshögskolan. Här finns bolaget Östsvenska yrkeshögskolan, vars uppdrag är att ge företag i regionen rätt förutsättningar att växa. Det görs genom samarbeten med näringslivet och offentliga verksamheter, för att just via yrkeshögskoleutbildningar ge personer rätt kompetens för yrken där det råder brist på personal.

Som alltid kan även detta arbete bli bättre, bland annat genom att sprida utbildningarna mer över regionen, men grundarbetet är gott och ger effekt. Det finns embryon till ett liknande samarbete inom gymnasieskolans värld, men det arbetet måste intensifieras och fördjupas framöver för att skapa en fungerande helhet på ”västbanken” i västra Östergötland. Inte heller i skolans värld är ensam stark.