Gott jämställdhetsarbete ger färre knäskador

Sammanställningar av läget i dag visar att 37 av 40 av de mest populära utbildningarna på universitetsnivå har en majoritet kvinnliga studenter.

När det gäller knäskador är det mer än 50 procent fler kvinnor som drabbas.

När det gäller knäskador är det mer än 50 procent fler kvinnor som drabbas.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2020-03-07 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

I morgon är det söndag, men inte vilken söndag som helst. Det är nämligen den 8 mars, vilket innebär att Internationella kvinnodagen inträffar. Den ”firas” som vanligt inte, eftersom världens ojämställdhet fortfarande är skrämmande stor på väldigt många områden. Däremot är det ett nödvändigt tillfälle att lyfta frågor som rör jämställdhet och kvinnors situation.

… och för att förekomma den ofta så pinsamma motfrågan som dyker upp från den mer raljerande delen av befolkningen finns även den Internationella mansdagen. Den äger rum den 19 november och har även den ett positivt syfte i form av att lyfta frågor om ohälsa hos just män, att påvisa mäns bidrag till samhället och att uppmärksamma goda manliga förebilder. Så, varsågod att marschera och demonstrera på den dagen om du så önskar. Nu över till kvinnornas dag.

Området mäns våld mot kvinnor kommer även i år att få uppmärksamhet i stor skala på Internationella kvinnodagen. Det är vidrigt att det ska behövas fokus kring frågor som denna i ett modernt samhälle, men samtidigt är det helt avgörande att de får utrymme. 

Ingen ska i framtiden kunna säga att de inte visste någonting om det som händer i dag. Möjligtvis kan de säga att de ingenting gjorde, men det får i så fall belasta deras eget samvete gentemot efterföljande generationer. 

Den intellektuella framtiden tillhör däremot kvinnorna. Sammanställningar av läget i dag visar att 37 av 40 av de mest populära utbildningarna på universitetsnivå, exempelvis jurist, psykolog och läkare, har en majoritet kvinnliga studenter. Begrepp som ”farbror Doktorn” kommer alltmer att hänvisas till den historiska kuriosalådan, till förmån för mer könsneutrala uttryck.

Det finns andra delar av samhället som också i praktiken har varit reserverade för eller specialutformade för den manliga delen av befolkningen. Ett konkret exempel är att det genom historien i princip enbart har varit krockdockor med manliga anatomiska egenskaper som har använts inom bilindustrin för att testa bilars säkerhet.

Hur absurt det än kan låta är det fortfarande en manlig norm som råder i branschen, trots att kvinnor är klart överrepresenterade när det exempelvis gäller whiplash-skador. För två år sedan utlovade dåvarande infrastrukturminister Thomas Eneroth krav på att även kvinnliga krockdockor ska användas. Visst finns det goda exempel, men helheten är fortfarande inte jämställd.

Kvinnors och mäns olika förutsättningar visar sig också inom idrotten på olika sätt. Inom Sveriges största lagidrotter är det generellt ingen större skillnad mellan könen för mängden skador, men specifikt för knäskador är det mer än 50 procent fler kvinnor som drabbas. Inom vissa idrotter drabbas dubbelt så många kvinnor.

Detta har uppmärksammats av bland annat Folksam och Svenska Fotbollförbundet. Utifrån det har ett särskilt träningsprogram för knäkontroll lanserats, med syfte att förbättra situationen genom att förebygga knäskador för primärt flickor och kvinnor. 

Detta är ett gott exempel på hur privata företag och idrottslivet arbetar tillsammans för det gemensamma bästa – och mer specifikt kvinnors bästa.

Tobias Josefsson