Ibland är byråkrati vackert. Ibland är byråkrati fruktansvärt. I fallet med detaljplanen för cirkusplatsen i Vadstena är byråkrati båda delar samtidigt. Det är nämligen många, många arbetstimmar som nu går till spillo, men i grund och botten sker detta elände av en god demokratisk anledning.
Det är många som ser fram emot den satsning som Vadstena kommun planerar på cirkusplatsen vid simhallen i centrala Vadstena. Eller, det var snarare många som såg fram emot den. Tempusformen fick drastiskt ändras från nutid till dåtid, efter att kommunfullmäktiges beslut från december 2018 om en detaljplan för området häromdagen upphävdes i Mark- och miljööverdomstolen.
Den nya skolan och den nya sporthallen som var aktuell på området kommer därför att försenas avsevärt, efter att överklagandeprocessen har nått sin ände med en rejäl motgång för kommunens tjänstepersoner och politiker.
Uttrycket ”gör om, gör rätt” är både älskat och hatat. I fallet med den nu upphävda detaljplanen kommer det dessvärre väl till pass. Vadstena kommun har av högsta instans beordrats att göra om och göra rätt med detaljplanen för cirkusplatsen, eftersom den utformades på fel sätt första gången.
Den som arbetar med eller beslutar om detaljplaner är van vid att beslut överklagas i olika omgångar. Det finns många som med rätta, eller för den delen utan rätta, har invändningar om hur saker och ting förväntas se ut i framtiden. Många gånger är det närboende, som är mest berörda i sin vardag, som protesterar mot en viss förändring. Andra gånger är det faktorer som kulturminnen, miljövärden eller arkeologiska fynd som gör att detaljplaner överklagas.
Den principiella processen med möjlighet till överklaganden är legitim, precis som i fallet med Lalandia vid Varamon i Motala. Medborgarna måste kunna få bevaka sina egna intressen, inte minst utifrån äganderätt, och få sin sak prövad. Denna gång fick de som överklagade till slut det juridiska systemet på sin sida, vilket i sammanhanget är ganska ovanligt.
Ett försök att sammanfatta domen är att detaljplanen har varit för fluffig och oprecis. Det är i viss mån tillåtet att vara det, men möjligheten till påverkan anges i det aktuella fallet vara ”skenbar”, bland annat utifrån ”bristande detaljrikedom” i det som har redovisats för medborgarna inför beslutet.
Det inträffade är på många sätt tråkigt, inte minst för de skolelever som påverkas negativt av att få vänta på en välbehövlig, ny skola. De många personer som hade sett fram emot att på fritiden ägna sig åt många olika aktiviteter i den nya sporthallen blir också snuvade på konfekten, åtminstone under en tid framåt.
Samtidigt är det som nu har hänt en seger för demokratin. Medborgarna måste på ett rimligt sätt kunna få en rimlig insyn i processer och planer. Vadstena kommun har i det här fallet tummat på reglerna för mycket och får därför ta konsekvenserna av det.
Klantigt agerande? Det kan man tycka. En dyrköpt seger? Det kan man definitivt tycka. På lång sikt är det tyvärr det enda rätta att Vadstena kommun får göra om och göra rätt, samtidigt som det gäller att ta lära sig av misstaget och inte göra om samma sak igen i framtiden.
Tobias Josefsson