Går verkligen allt åt fel håll, SR?

I ett onyanserat inslag beskriver Sveriges Radio utvecklingen sedan 1990-talet som ett “bakslag”.

Public service. SR-rapporteringen om Human Development Index väcker frågetecken.

Public service. SR-rapporteringen om Human Development Index väcker frågetecken.

Foto: Jessica Gow/TT

Ledare2019-12-11 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Allt fler utbildar sig. I mindre utvecklade länder ökar såväl den beräknade livslängden som tillgången till internet och mobiltelefoni. Detta är några av de positiva besked som återfinns i årets upplaga av Human Development Index, som i dagarna släpptes av FN. 

Utmaningar saknas inte men viktiga framsteg görs alltså. När Sveriges Radio gjorde ett inslag om rapporten var dock bilden långt ifrån nyanserad. “Ojämlikheten ökar över hela världen”, slogs fast i inslaget (9/12).

Sedan 1990 publicerar FN:s utvecklingsprogram United Nations Development Programme en översyn över människors livsförutsättningar. Det är en matig historia. På närmare 400 sidor varvas statistik med diagram och resonemang utifrån parametrar som livslängd, BNP per capita och utbildningsnivå. 

Orosmoln nämns, exempelvis pekar man på att skillnaderna i utvecklingsnivå över världen är ett faktum. Redan i inledningen resoneras det om att ojämlikhet på sina håll är ett problem – men samtidigt betonas att allt fler får möjlighet att utbilda sig och därmed har större möjligheter att följa sina livsdrömmar.

Flera exempel på glädjetecken finns. Som nationalekonomen Andreas Bergh poängterat på Twitter växer tillgången till kommunikationsteknik i alla länder och på mobiltelefoni-området sker stora framsteg i de fattigaste länderna. Det är också i dessa länder den största ökningen av förväntad livslängd vid födseln ägt rum. Dessutom konstateras att allt färre lever i extrem fattigdom. 

Hos Sveriges Radio är bilden dock närmast nattsvart. Varken i det två minuter långa inslaget eller i den tillhörande artikeln på nätet nämns en enda av de positiva slutsatserna. Tvärtom beskrivs utvecklingen sedan 1990-talet som ett “bakslag”, i och med att den “inte kommit alla till del”. 

I urvalet väljer man och vrakar, men enbart utifrån de nedslående inslagen. Slutklämmen om att tekniken kan bli framtidens ojämlikhetsproblem är symptomatiskt för den minst sagt onyanserade rapporteringen.

För all del, allt är inte frid och fröjd. Materialet är dessutom omfattande. Det är dock ett faktum att flera skäl till optimism lyfts fram i FN-rapporten. Hade det verkligen varit för mycket begärt med någorlunda balans och proportion i en så pass komplex fråga som jämlikhet och utveckling i världen? (Liberala nyhetsbyrån)

Max Eskilsson