Gå inte i Trumps tullfällor

Stålman? Donald Trump har infört stål- och aluminiumtullar, och EU kan nu komma att svara med samma mynt.

Stålman? Donald Trump har infört stål- och aluminiumtullar, och EU kan nu komma att svara med samma mynt.

Foto: Evan Vucci

Ledare2018-03-16 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

EU måste agera. Det var budskapet till handelskommissionär Cecilia Malmström när hon besökte EU-parlamentet i Strasbourg för att diskutera Donald Trumps tullar på stål och aluminium på onsdagen.

Agerat är precis vad kommissionen gjort. Förutom att hota med tullar på 186 amerikanska varor meddelade Malmström att man nu försöker förhandla fram ett undantag från tullarna och att man kommer att anmäla USA till världshandelsorganisationen WTO. Dessutom förbereder EU skyddstullar, som ska skydda den europeiska stålindustrin från dumpning av de varor som annars skulle exporterats till USA.

Men som EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) skriver i Dagens industri (9/3) är åtgärderna – med undantag för WTO-anmälan – ingen bra väg framåt.

Först och främst måste man inse att även om Trumps tullar riskerar att slå hårt mot stålproducenter i Europa kommer de mer än något annat att drabba den amerikanska ekonomin. Studien “The Unintended Consequences of U.S. Steel Import Tariffs” av Joseph Francois och Laura M. Baughman visade att de ståltullar som George W Bush införde 2002 kostade USA cirka 200 000 jobb på bara ett år.

Sådan är frihandelns logik. Några tusen jobb som kan räddas i stålindustrin riskerar att leda till att hundratusentals jobb försvinner i branscher som använder billigare, importerat stål som råvara, exempelvis bilindustrin och byggbranschen.

Att EU trots denna vetskap inför egna tullar för att straffa USA är inte rimligt. Men inte heller kommissionens andra åtgärder, att försöka förhandla fram ett undantag med USA och att sätta upp tillfälliga skyddstullar, är särskilt långsiktiga. Det innebär att man legitimerar tullarna till att börja med och ger Donald Trump rätt att sätta villkoren.

Bättre vore att, som Fjellner föreslår, skjuta upp köp av amerikansk försvarsmateriel, eller att markera genom diplomatiska åtgärder, exempelvis att kalla hem EU:s ambassadörer från USA.

Fler tullar kommer inte bara att skada den europeiska ekonomin. De riskerar också att skapa ett verkligt handelskrig som drar in än fler branscher och drabbar vanliga konsumenter. Gå inte i Trumps fälla – låt honom falla i sin egen grop. (Liberala nyhetsbyrån)