Ibland går det inte riktigt som man har tänkt sig. Så var fallet i denna ledares förarbete, som till slut visade sig vara en återvändsgränd.
På denna ledarsida har det vid ett flertal tillfällen framförts kritik mot hur kommunerna sköter sin externa kommunikation via olika kanaler som hemsidor och sociala medier. Det har funnits tydliga brister i spridningen av budskap, samtidigt som relevant information har varit i praktiken omöjlig att klicka eller söka sig fram till. Därtill har så sent som häromveckan budskap från extern part okritiskt basunerats ut, med logotyp och allt.
Mot den bakgrunden var det intressant att försöka ta en närmare titt på det förslag till kommunikationsstrategi som i förra veckan såg ut att ha landat på bordet i Vadstena kommunfullmäktige. Riktigt så enkelt visade det sig dock inte vara för ärendet med den bedrägligt tydliga rubriken ”Kommunikationsstrategi för Vadstena kommun”.
Redan vid läsningen av dokument som hör till ärendet stötte ledarskribenten på en sorts patrull som inte nödvändigtvis borde finnas. I Vadstena kommuns diarium presenteras nämligen en påfallande stor mängd dokument fortfarande i form av moderna Word-dokument, som kräver att läsaren har en särskild typ av program installerat.
Det mer allmänrådande formatet PDF används delvis för handlingar, men borde nyttjas oftare. Ännu bättre vore det om texterna fanns tillgängliga direkt på hemsidan, som text. Det vore både tydligare och bättre ur en tillgänglighetsaspekt, bland annat eftersom hemsidan erbjuder en ”Lyssna”-funktion som just är till för att skapa delaktighet hos medborgarna. Nåväl.
Efter mer än tjugo minuters irrande bland diariets olika sammanträden och handlingar lyckades själva förslaget till strategi fortfarande inte uppbringas, utan bara dokument från olika sammanträden runt omkring. Ledarskribenten var i detta läge tvungen att fråga sig om han var inkompetent eller missade något uppenbart. Svaret blev slutligen ”ja” på den sista delen. Den första delen lämnas till andra att bedöma.
Något förslag till strategi fanns nämligen inte. Till ärendet fanns tre olika dokument kopplade: ett protokollsutdrag från kommunstyrelsens arbetsutskott, ett protokollsutdrag från kommunstyrelsen och en så kallad tjänsteskrivelse inför beslutet. Inget av dem innehöll själva strategin, vilket till slut på ett helt ologiskt vis visade sig vara logiskt.
Den enda beslutspunkten i ärendet handlade nämligen om någonting helt annat än en kommunikationsstrategi. Förslaget till beslut var i stället endast att upphäva den tidigare policyn för information och kommunikation. Det var allt. Ingenting mer, utöver en ännu mer förvirrande kommentar om att strategin för kommunikationsarbetet behöver omformas.
Det enda som ärendet om en kommunikationsstrategi förväntades åstadkomma i beslutsväg var alltså att ta bort någonting helt annat. Undertecknad sitter fortfarande som åtminstone ett halvt frågetecken och förstår inte riktigt vad syftet med ärendet egentligen var.
Så kan också en del av en dag i en politiskt intresserad människas liv se ut. Ett fruktlöst sökande efter en strategi som inte fanns att hitta.
Tobias Josefsson