I dag återvänder vi till den förvirrade måndagen i Motalas kommunfullmäktige och landar i ärendet om hyressättning i särskilt boende för äldre. Hyressättning är inte helt lätt att förstå sig på, men i det här fallet blev det knepigare än nödvändigt. Efter en lång och krånglig konsultutredning fanns det till slut en konkret hyresmodell för beslut. Modellen orsakade dock en hel del huvudbry hos politikerna.
Sten Westberg (C) undrade om uteblivna remissvar och höga konsultkostnader. Samme Westberg yrkade även på ett tillägg om att före årsskiftet följa upp med en återkoppling efter förändringarna. Det hade varit klokt för att bättre utvärdera effekterna, men efter votering beslutade fullmäktige att avslå tilläggsyrkandet.
Socialnämndens ordförande Charlotte Widgren (M) konstaterade att konsulter är dyra och att det är svårt att ha egen kompetens anställd. Det är korrekt. Att det ”blev lite dyrare” och att underlaget till konsulten var ”lite rörigt” orsakade däremot höjda ögonbryn. Konsultkostnaderna blev mycket högre, inte lite. En halv miljon extra. I underlagen har ytor inte varit ordentligt uppmätta och ritningar inte kompletta, bland annat.
Widgren uttryckte i sammanhanget att det är viktigt med ordning och reda. Utifrån läget är det dock bara att konstatera att Motala inte har haft ordning och reda. Om det kommer någonting gott ut av den här processen så är det förhoppningsvis att det blir mer av den varan.
Renée Georgio (S) tyckte inte att bilden av förändringen har klarnat, trots kompletteringar. Peter Karlberg (V) ansåg att grundtanken bakom förslaget är rätt, men inte heller han förstod modellen och ställde sig bakom ett avslag. Sara Ankarberg (L) konstaterade också att modellen inte är lätt att förstå, men landade ändå i ett bifall.
Beslutande politiker har ett ansvar att förstå de beslut som fattas. Trots att modellen är beskriven i nämnd, kommunstyrelse och kommunfullmäktige är den bevisligen fortfarande svår att förstå. Det finns enligt socialdirektören ett gigantiskt underlag, med bland annat jämförelseobjekt och bruksvärdesprincip, men det gör inte saken lättare.
Mark Henriksson (M) ansåg att debatten blev underlig och tyckte inte att politikerna skulle ifrågasätta hur hyror räknas ut. Lite underligt, men han har rätt i att frågorna borde ha besvarats tidigare. Det är någonting att ta lärdom av, både för hantering av ärenden och kring politikernas ansvar att ställa frågor på vägen fram till beslut.
På det sättet kan debatten i fullmäktige fokusera på politisk vilja.