Fort och fel i Godegård

Nedllagd. Nu är det så dags att föra en dialog, när skolan i Godegård redan är stängd.

Nedllagd. Nu är det så dags att föra en dialog, när skolan i Godegård redan är stängd.

Foto: Katarina Hydén

Ledare2018-01-20 06:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Det händer saker på landsbygden i Motala kommun. En strategi för landsbygden förväntas arbetas fram och en särskild landsbygdsdebatt anordnas av MVT i Klockrike kyrka den 30 januari kl 18:30. Debatten är mycket efterlängtad och lyfter viktiga frågor för en kommun av Motalas karaktär. Dessutom har du som inte har möjlighet att närvara fysiskt ändå chansen att följa debatten live på MVT:s hemsida.

Det positiva kring att landsbygden som omväxling hamnar i rampljuset grusas dock av styrande Solidariskt Motalas agerande, som är smått löjeväckande. Först läggs hjärtat ner och därefter diskuteras framtiden. Är det ett rimligt sätt att agera? Skulle någon komma på tanken att lägga ner Vätternrundan, ta bort cykelvägarna och därefter försöka diskutera en cykelstrategi för Motala? Knappast, men ungefär så fungerar det för Godegård.

Alliansen går ut hårt och inleder den tidiga valrörelsen med ett löfte om att starta upp skolan i Godegård om det blir maktskifte till deras fördel i höst. ”Valfläsk” skriker någon, ”fantastiskt” utbrister en annan. Logiskt, hävdar ledarskribenten.

Det finns intressanta tankar i Alliansens resonemang, inte minst när det gäller kopplingen till Zinkgruvans expansion och i form av förändrade upptagningsområden för skolan. Det förefaller som att oppositonens ledarkvartett har en plan för hur elevunderlaget ska kunna hållas på en rimlig nivå.

I övrigt finns frågetecken kring personalrekrytering och andra grundläggande förutsättningar. Förvisso är det troligt att den personal som tidigare har arbetat på skolan är intresserad av en återkomst, men någon garanti för detta finns inte.

Ett annat frågetecken är vad som kommer att ske med lokalerna. Det gick mycket raskt att rensa ut de befintliga inventarierna, så raskt att lärarna inte ens fick chansen att tömma sina arbetsplatser på material. Papper som inte är menade att ses av andra än lärare och behörig personal har riskerat att spridas på ett felaktigt sätt.

Skolans gymnastiksal som tidigare har nyttjats av förskolan och även har kunnat användas av föreningsliv och privatpersoner är i och med skolans nedläggning numera otillgänglig. Orsaken är relaterad till en obefintlig drift i form av uppvärmning, städning och annat underhåll.

Skolan kommer rent fysiskt att må dåligt av inaktiviteten. Ju längre tiden går, desto svårare och dyrare blir det dessutom med en återstart av skolan. Därtill finns risken att barnfamiljer under tiden flyttar någon annanstans och att inflyttningen påverkas negativt i takt med att Godegårds attraktionskraft minskar. Det försvårar ytterligare för bygdens framtid i stort.

Det har länge ropats efter en konsekvensanalys av en nedläggning av Godegårds skola. Gaphalsarna har nu fått rätt, då det redan har dykt upp ett antal negativa effekter – inte bara för elever och föräldrar som direkt berörs, utan även för bygden i övrigt. Skolans nedläggning försämrar för föreningslivet och för förskolan. Dessutom kommer boendet för de äldre att påverkas negativt när det gäller matleveranser. Var det verkligen meningen att det skulle bli så?

Fort och fel. Så kan man sammanfatta nedläggningen av skolan i Godegård.