Att Motala kommun sedan en tid tillbaka hårdbevakar elevernas närvaro i skolan är som redan konstaterat väldigt bra. I dag är det däremot dags att ta en titt på hur det har sett för de ordinarie ledamöterna i Motalas kommunfullmäktige under år 2024. Föregår de med gott exempel när det gäller närvaron?
Vi återkommer till det, men inleder med ett liknande tema på riksplanet. Statistiken för riksdagsledamöternas närvaro under voteringar i kammaren under kalenderåret 2024 presenterades nyligen av bland annat Altinget, med siffror som vid en första anblick såg anskrämliga ut.
Att partiledarna generellt sett hade låg närvaro blev en nyhet i sig, även om de har ett undantag från reglerna kring närvaro. Jimmie Åkesson (SD) hade blott sex procents närvaro och fick utifrån det mest uppmärksamhet. Magdalena Andersson (S) med 41 procents närvaro hade uppenbarligen också mycket att göra på annat håll.
Bland de ledamöter som inte är partiledare var två av dem minst närvarande med sina 62 procent. Mest närvaro med hade fem ledamöter med sina imponerande 99 procent.
Därefter går vi vidare till den lokala situationen i Motala, där kommunfullmäktige har totalt 57 ordinarie ledamöter. Av dessa var 22 närvarande under samtliga tio sammanträden under året. Elva ledamöter var närvarande under nio sammanträden, tio ledamöter var närvarande under åtta.
Att missa några sammanträden under ett år är inget konstigt, med tanke på andra politiska uppdrag, sjukdom och andra saker som händer i livet. Det är dock tråkigt att behöva konstatera att sex av ledamöterna inte ens närvarade på hälften av sammanträdena. Hur står det till med engagemanget? Är det dags att lämna över uppdraget till någon annan?
Nu ska det i sammanhanget påpekas att det här handlar om ren statistik, där inget grävande arbete har gjorts för att granska orsakerna till frånvaron. Det kan finnas legitima skäl även bakom en högre frånvaro.
Den stora bilden visar i varje fall att Motalapolitikernas närvaro i fullmäktige får med beröm godkänt. Att nästan 80 procent av de ordinarie ledamöterna har närvarat på minst åtta av tio sammanträden ger en kontinuitet i församlingen, vilket är bra för demokratins legitimitet och sänder signaler om att uppdraget tas på allvar.
Även om det så klart inte är direkt jämförbart med skolelevernas situation blir därmed slutsatsen att Motalas kommunpolitiker får sägas föregå med gott exempel. Åtminstone när det gäller närvaron i fullmäktige.