Förändringens tid för nattis i Motala och Vadstena

Motala erbjuder nattis. Vadstena gör det inte.

En färsk utredning visar att nattis i Vadstena skulla bedrivas bäst på Wasagården.

En färsk utredning visar att nattis i Vadstena skulla bedrivas bäst på Wasagården.

Foto: Henrik Gedda

Ledare2023-09-20 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Frågan om barnomsorg på obekväma tider återkommer med ojämna mellanrum. Därför är det fascinerande att både Motala och Vadstena hanterar frågan parallellt under samma vecka. Kommunerna gör det dock utifrån helt olika utgångspunkter.

I fallet Motala finns i dag barnomsorg på obekväma tider – låt oss för enkelhetens skull kalla det ”nattis” – på flera platser i kommunen. Förskolorna Myran i Motala och Rödluvan i Borensberg är två sådana. Möjligheten för föräldrar att ha omsorg för barn kvällstid på dessa förskolor infördes 2012, men försvinner inom kort. Bildningsnämnden förväntas nämligen i dag besluta om att ta bort möjligheten i dessa fall.

Vid en första anblick går tanken till att kommunen gör det för att spara pengar. Det är förvisso sant att kostnaderna kommer att minska, men faktum är att det i dag endast är ett enda barn som omfattas på de två förskolorna. Det är därmed utifrån skattebetalarnas perspektiv inte ekonomiskt försvarbart att ha kvar just den möjligheten.

Sedan ett antal år tillbaka erbjuder nämligen kommunen nattis ”på riktigt” på den dygnetruntöppna förskolan Ugglan i Motala. Att en sådan finns är inte självklart, eftersom omsorg utanför reguljära arbetstider inte är lagstadgat. Det gör att kommunen i sammanhanget är relativt generös.

Det är klokt, eftersom samhället förväntar sig att vissa av oss ska arbeta utanför kontorstid. Räddningstjänst, sjukvård, hemtjänst, assistans, kollektivtrafik, handel och mer därtill är nödvändigt även utanför 8–17 på vardagar. Var tredje sysselsatt person i Sverige arbetar på obekväma arbetstider. Bland dessa finns även föräldrar, som lägger kvalificerade livspussel.

I Vadstena beslutade kultur- och utbildningsnämnden i våras att sluta erbjuda nattis till invånarna. Sedan några månader tillbaka finns alltså inte möjligheten, men parallellt har en utredning gjorts för att föreslå en långsiktigt hållbar lösning. Återrapportering gjordes till nämnden i måndags, med budskapet att det bästa är att bedriva verksamheten i kommunal regi, i tidigare använda lokaler på Wasagården.

Kostnaden skulle i fallet Vadstena bli ungefär 1,5 miljoner per år. Samtidigt har behovet tidigare varit relativt lågt. Eller har det verkligen det? Det beror på perspektiv, för om förutsättningarna hade varit mer flexibla avseende exempelvis geografi hade kanske fler velat använda nattis.

Nu blir åtminstone förutsättningarna tydliga och därmed är det upp till politikerna i Vadstena att välja. Nattis eller inte nattis framöver?
 

Karta: Wasagården