När Facebook grundades 2004 inleddes en ny epok i Internets historia. Två år senare hade tjänsten fler än tio miljoner användare, lika många människor som Sveriges befolkning. I samma veva fick personer i Sverige möjlighet att registrera sig i tjänsten. År 2021 använder två av tre svenskar på internet dess tillhörande meddelandeapp och globalt har Facebook två miljarder användare. Det medför en otroligt stark makt.
Olika komplement och konkurrenter på den sociala scenen har avlöst varandra. Twitter valde att gå en väg där inläggens längd begränsades kraftigt till ynka 140 tecken, som senare fördubblades till 280. Klimatet på plattformen är i dag allt annat än gemytligt. Instagram som fokuserar på visuell kommunikation i form av bilder har ungefär en miljard användare och ägs numera av Facebook.
Koncentrationen av kunskap om vad vi gör ökar. Enligt Internetstiftelsens undersökning ”Svenskarna och internet 2021” känner fyra av tio svenskar stor oro för att storföretag som Google och Facebook samlar in och använder deras personliga digitala data. Det är en sund medvetenhet om verkligheten.
Några sociala medier används nästan uteslutande av barn och ungdomar. Ett sådant exempel är videointensiva Tiktok, där de mest flitiga användarna är högstadieelever och var tredje barn i spannet 8-11 år använder appen dagligen. Inte minst därför är det viktigt för föräldrar och vårdnadshavare att förstå Tiktoks styrkor och svagheter, samt att inse att det förekommer direkt farliga inslag i videoflödet.
Fiffiga videos med olika typer av moderna husmorstips som är både smarta och fungerande blandas nämligen med lömska ”tips” och utmaningar som i själva verket kan vara farliga för både liv och lem. I somras hittades en nioårig pojke i USA död efter en utmaning och falska recept på mirakelmedel utgör konkreta risker för den som går på de potentiellt dödliga ”tipsen”.
På sociala medier (!) spekuleras det om det är något sådant som har hänt med en exploderande plastflaska på Carlsunds utbildningscentrum i torsdags. Det är givetvis rena spekulationer, men det är sunt att medvetenheten om möjligheten börjar bli mer allmän.
Dessutom beskrivs Tiktok-appen av experter som aggressiv när det gäller att samla in data om användarna, något som är extra känsligt just när det gäller barn. Det finns alltså all anledning för vuxna att både förstå och prata med sina barn om vad Tiktok – och andra sociala medier – har för fördelar och nackdelar.