Kommuner har ett ansvar för att invånarna har någonstans att bo genom att planera långsiktigt för bostadsområden via översiktsplaner och detaljplaner, samt att se till att bostäder byggs. De kan byggas av privata och offentliga aktörer, som tillsammans skapar en helhet.
Hälften av invånarna i Sverige bor i villa, 18 procent i bostadsrätt och 30 procent i hyresrätt. Av hyresrätterna är hälften privata och hälften ägs av allmännyttan, det vill säga kommunala bostadsbolag och stiftelser.
Den lag som reglerar kommunernas uppdrag innehåller en balans mellan att ta samhällsansvar och att agera affärsmässigt. Kommunala bostadsbolag ska vara lönsamma över tid för att kunna säkerställa att investeringar och renoveringar kan göras, samt för att inte snedvrida konkurrensen. De bostäder som erbjuds ska vara av god kvalitet, attrahera olika grupper av hyresgäster och ha ett varierat utbud. Dessutom ska de boende ges möjlighet till inflytande.
Det finns olika sätt för kommuner att uppfylla kraven och det är detta som debatten i Motala handlar om just nu. En förstudie om att ersätta stiftelsen Platen, som i dag utgör allmännyttan, med ett kommunalt bostadsbolag är på tapeten.
Att använda en stiftelse är betydligt mindre vanligt än att använda ett bostadsbolag. Det finns alltså ingen anledning till generell upprördhet från den politiska oppositionen när det gäller formen. Det finns mängder av väl fungerande kommunala bostadsbolag runt om i landet, med varierande karaktär på kommunernas politiska majoritet.
Det kan absolut diskuteras hur strukturen ska se ut i den bolagsgruppering som kallas koncern, bland annat utifrån vad som ska uppnås. Bolagen styrs utifrån ägardirektiv som fastslås av ägaren, det vill säga kommunen. Här är det viktigt med en långsiktig gemensam syn hos partierna för att skapa en stabilitet och trygghet i bolagens verksamhet framåt.
Det är strukturen och ägardirektiven som bör stå i centrum för debatten just nu, inte den föreslagna förändringen att gå från stiftelse till bolag. De kritiska rösterna i främst S, MP och V hotar med att det kommer att ”bryta ner allmännyttan” borde ta en omvärldstitt och studera hur det faktiskt fungerar i praktiken i andra kommuner. Även rödmärkta sådana.
Att med så skarpa ord protestera mot att genomföra en förstudie är omotiverat. Oppositionen bör i stället fokusera på att bidra till att staka ut hur vägen framåt kan se ut för Motalas allmännytta om formen skulle bli kommunalt bostadsbolag.