I samband med att storasyskonet Motala kommun fattade beslutet att satsa ordentligt på att bygga ett nytt stort tillagningskök i Norrsten strax söder om Motala fanns Vadstena också med i diskussionerna. Skulle den lilla kommunen haka på den stora, för att den vägen skapa en gemensam lösning för tillagning av måltider?
Även Region Östergötland fanns med i tankarna, åtminstone initialt, men något samarbete blev aldrig verklighet för vare sig Vadstena eller regionen. I början av september 2024 invigdes i varje fall nya Måltidscentrum, någorlunda planenligt, men då enbart av Motala kommun. Det är av naturliga skäl för tidigt att efter en så pass kort tid avgöra hur väl det nya köket fungerar, men Vadstena valde alltså att stå utanför.
Nu verkar det i stället vara andra planer på gång när det gäller maten. Som en liten kommun finns det många utmaningar, inte minst när det gäller att kunna ha en organisation som är tillräckligt stor och kompetent för att klara av att utföra sitt jobb. Där kommer samarbete in som en återkommande ingrediens för att åtminstone motverka problemet med att vara liten.
När kommunstyrelsen i Vadstena sätter sig vid sammanträdesbordet nu på måndag finns det på dagordningen ett ärende om att skapa en gemensam organisation för måltider tillsammans med Boxholms kommun och Ödeshögs kommun.
Redan i dag har Vadstena, som tidigare konstaterat, många samarbeten åt olika väderstreck. Vatten- och avfallsfrågor, räddningstjänst med mera samordnas med Motala. IT- och personalfrågor samordnas numera med Mjölby.
Vad blir då slutsatsen av det här? Borde Vadstena ha valt storköksvägen tillsammans med storasyskonet Motala eller är det nya samarbetet med de andra småkommunerna en bättre väg att gå? Finns det ens något rätt eller fel i sammanhanget?
Ja, det finns det faktiskt. Vilket svar som är rätt beror så klart på vad man vill uppnå som kommun och vilken utgångspunkt man har som individ. Utifrån Vadstenas identitet är känslan att det småskaliga valet är helt rätt. Vadstenas styrkor finns i egenskaper som närhet, småskalighet och flexibilitet. Egenskaper som lätt försvinner i ett större sammanhang.
Även om det högst sannolikt kommer att kosta mer att välja samarbetet med de mindre kommunerna i det här fallet är det ett klokt vägval av både tjänstepersoner och politiker. De väljer det alternativ som passar bäst med kommunens identitet.
Det borde i längden kunna vara ett vinnande koncept om man vill att en liten kommun ska kunna överleva.