Fler kommunala problem måste upp till ytan

Visselblåsarfunktionen behöver bli mer framträdande.

Visselblåsning

Visselblåsning

Foto: Mostphotos, MVT arkiv

Ledare2023-05-17 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

På kommunfullmäktige i måndags presenterade Motalas revision sin granskning av kommunens visselblåsarfunktion, som sedan i somras är obligatorisk enligt lag. Ett antal brister hade identifierats, vilket får anses vara bekymmersamt. Förbättringspunkter kring exponering, information, användarvänlighet, rutiner och mer därtill listades inför framtiden.

Den 17 december 2021 trädde den nya visselblåsarlagen i kraft. Den innebär att det ska vara möjligt att slå larm, ”visselblåsa”, om missförhållanden i en verksamhet. Det ska kunna ske både till själva arbetsplatsen i sig och till ansvarig myndighet. Anställda, konsulter, praktikanter med flera har möjlighet att larma om och rapportera saker som inte fungerar som de ska. Visselblåsning ska dessutom tillåta anonymitet.

Syftet är enligt lagen att visselblåsandet ska ge möjlighet att uppmärksamma ”information om missförhållanden i ett arbetsrelaterat sammanhang som det finns ett allmänintresse av att de kommer fram”. Det räcker alltså inte med att någonting subjektivt är galet på ett personligt plan, ribban ligger högre än så.

När ledarskribenten tidigare i år efterfrågade information från kommunerna om just visselblåsarfunktionen hittades några frågetecken. Det var oklart om Motala utöver befintlig information på intranätet även tänkte berätta för omvärlden att funktionen finns och hur den fungerar. Efter revisionens granskning kan det nu bli så, vilket vore välkommet. Inte minst för ett ökat förtroende för kommunen och en ökad möjlighet för att fler faktiskt använder funktionen.

Vadstena har redan en betydligt mer utförlig information på sin hemsida. Kommunen har däremot, till skillnad från Motala, ingen utsedd extern part som hanterar inkomna visselblåsningar. Det gör att opartiskheten kan ifrågasättas, trots att det finns en tydlig rutin för inkommande ärenden ska hanteras.

Visselblåsarfunktionen har funnits i ungefär ett år, men användningen är dessvärre i det närmaste obefintlig. Motala hade till och med mars i år fått in en anmälan, men det ärendet uppfyllde inte kriterierna för en visselblåsning. Vadstena hade vid samma tidpunkt inte fått in en enda anmälan via sina kanaler.

Det finns högst sannolikt fler problem som måste komma upp till ytan. Bland annat därför är rekommendationerna från Motalas revision viktiga att ta vara på framåt. Även Vadstena kan till viss del snegla på grannen i norr för att få inspiration kring hur visselblåsarfunktionen kan bli både bättre och mer känd.