Fler bostäder är en nyckel för att växa

Bristen på lediga bostäder är en central förklaring till varför Motala och Vadstena inte lyckas växa.

Att växa är någonting som kommuner generellt eftersträvar.

Att växa är någonting som kommuner generellt eftersträvar.

Foto: Helena Landstedt/TT

Ledare2020-02-22 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

När Statistiska centralbyrån (SCB) i torsdags presenterade sin preliminära befolkningsstatistik för 2019 fanns det en hel del intressanta läsning, både ur ett nationellt och ett lokalt perspektiv.

När det gäller den totala invandringen till Sverige minskade den under år 2019 med knappt 13 procent till cirka 116 000 personer. Det motsvarar 1,12 procent av den totala befolkningen på 10 327 589 personer. Samtidigt utvandrade 47 718 personer från Sverige under året, vilket gör att inflyttningsnettot blir ungefär 68 000 personer.

Invandringen är den största förklaringsfaktorn till den folkmängdsökning som Sverige upplever. Samtidigt är det värt att notera att den största ”invandrargruppen” består av svenskfödda personer som återvänder till landet. Senaste gången så var fallet var år 2013. Även när det gäller utvandringen är för övrigt gruppen svenskfödda den största gruppen. Män både invandrar och utvandrar i högre grad än kvinnor.

En del av befolkningsökningen beror på ett överskott av nyfödda barn i jämförelse med avlidna personer. Flest barn föddes för övrigt i juli månad, medan minst antal barn föddes i december.

En titt på den lokala situationen visar att Motala minskade sin befolkning marginellt med 14 personer totalt, varav en minskning med två personer berodde på att fler har dött än fötts. Kommunen hade vid årsskiftet 43 673 invånare, varav 666 (odjurets tal, någon?) personer var inflyttade från andra delar av Östergötland. Mer problematiskt är att desto fler, 842 personer, flyttade från Motala till andra delar av länet.

Vadstena är en ännu mer krympande kommun, sett till statistiken. De 7 428 personerna som vid årsskiftet bodde i kommunen är 86 färre än ett år tidigare. Den största delen av minskningen, 56 personer, beror på att fler människor har dött än fötts. Utvecklingen är långt ifrån den positiva tillväxt som eftersträvas. Visionen som nykomlingen Konsensus tillförde om att nå 10 000 invånare förefaller ligga väldigt, väldigt långt bort i tiden.

Även Vadstena tappar befolkning till andra delar av Östergötland, närmare bestämt noteras 219 inflyttade och 274 utflyttade inom länet. Ännu sämre riskerar det att bli framåt, om man ska döma av kommunens analys av Region Östergötlands tänkta ”Målbild 2040” för kollektivtrafiken. Kritiken mot flera delar i förslaget är tydlig och Vadstena sägs bli en förlorare.

Att växa är någonting som kommuner generellt eftersträvar. Varför det är så kan man grotta ner sig mer i, men i jämförelse med att krympa i storlek är en befolkningstillväxt normalt sett betydligt trevligare att hantera. Det betyder ofta att någonting i kommunen är bra och att människor attraheras av att bo där.

Bristen på lediga bostäder är en central förklaring till varför Motala och Vadstena inte lyckas växa. Det händer förvisso en del på den fronten sedan en tid tillbaka, men det tar just tid innan det får effekt. Alldeles för lång tid, om man ska vara krass.

Saker måste göras rätt och korrekt, samtidigt som det måste ske skyndsamt. Det kan vara en svår avvägning, men fler bostäder är en nyckel för att kommunerna ska kunna växa i stället för att krympa.

Tobias Josefsson