Fler borde satsa på tidig simundervisning

Groda, glasstrut, pinne. Tre små ord som kan rädda liv.

Ur samhällsaspekt är det bra att tidigt ge barn en värdefull vattenvana.

Ur samhällsaspekt är det bra att tidigt ge barn en värdefull vattenvana.

Foto: Björn Larsson Ask/TT

Ledare2021-07-28 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

MVT har kunnat berätta att simskolorna i Borensberg och Motala under sommaren är i det närmaste fullbokade. Även under hösten är det ett stort intresse som har utmynnat i anmälningar till kurser. Att pandemin satte stopp för dem under en period bidrar säkerligen till det stora intresset nu, men det beror sannolikt också på att ännu fler har hemestrat och upptäckt tjusningen med det livsgivande elementet vatten.

Att kunna hålla sig flytande och simma åtminstone kortare sträckor kan vara helt livsavgörande. Olyckan kan vara snabbt framme när du minst anar det, på ställen som till synes inte borde kräva simkunnighet.

Det kan vara ett besök vid Göta kanals slussar som slutar med ett felsteg och ett plums i vattnet i kanalen. Det kan vara en semestertripp till västkustens vattenburna kollektivtrafik som slutar med ett fall överbord. Det kan vara en promenad i Motala eller Vadstena som resulterar i ett oönskat dopp i plurret. I det läget är det potentiellt livsviktigt att kunna simma själv, eller att via livräddning kunna bistå andra människor som behöver hjälp.

Att kunna simma är delvis en klassfråga, även om den kan vara omvänd. Lantisungar som det ibland ses ner på har relativt ofta nära till en sjö att bada vid och lär sig därmed hantera vatten på ett naturligt sätt redan i tidig ålder. Barn från rikare villaområden i storstadsområden kanske har helt andra förutsättningar för att skaffa sig vattenvana. En veckas semestertripp till solen då och då är inte tillräckligt.

Tankeväckande eller bara fördomsfullt? Avgör själv. Att barn i invandrarfamiljer har lägre simkunnighet är även det en klassfråga, som utifrån verkligheten är förståelig. Därför är skolans roll väldigt viktig, även inom området simning. Groda, glasstrut, pinne är vanliga minnesord för benrörelser.

Under 2018 genomförde den rödgröna regeringen en satsning på att alla elever i grundskolans förskoleklass skulle få lära sig simma redan i tidig ålder. Det var en klok sak att investera i, eftersom det generellt är lättare för barn att lära sig simma tidigt. Även om simning i senare årskurser ingår som ett moment i idrottsämnet är det ur samhällsaspekt bra att ännu tidigare ge barn en värdefull vattenvana.

Tyvärr försvann det generella inslaget i förskoleklass efter att en oppositionsbudget från M och KD röstades igenom i riksdagen. Trots det har ett antal kommuner på eget bevåg fortsatt med satsningen att ge barn vattenvana redan i förskoleklass. Det borde ännu fler göra, för att i slutändan rädda liv.