Förutom att rent fysiskt befinna sig på en helt ny plats i världen behöver de förhålla sig till ett främmande språk, en ny kultur, andra tankesätt, olika sätt att vara, ett okänt klimat och mängder av andra stora och små saker i vardagen.
Utifrån alla dessa nya förutsättningar är det fullt förståeligt att människor av liknande ursprung söker sig till varandra för att känna samhörighet och trygghet. Så beter sig de flesta folkslag, även svenskar som beger sig utomlands under kortare eller längre perioder. Detta beteende är i sig inte nödvändigtvis negativt, men för att nå en långsiktigt hållbar integration måste tryggheten i det kända kompletteras med en vilja och en möjlighet att möta det okända. Att lära sig det nya språket, att få en relevant utbildning och att få möjligheten att arbeta är viktiga delar i den processen.
Barn är i de allra flesta situationer ännu mer utsatta än vuxna och så är det även i den aktuella situationen kring integration. I går och i dag har MVT redovisat hur skolpersonal och politiker i Motala kommun diskuterar situationen kring att Charlottenborgsskolan får ta emot många nyanlända barn, medan andra skolor i kommunen i stort sett inte har några barn ur denna kategori.
Ropet om att förändra situationen är nödvändigt, för barnens skull och för samhällets skull. För att kunna ges en bra chans att på allvar bli en del av och bidra till det nya samhälle de befinner sig i måste barnen förutom utbildningen i sig även få en förståelse för och kunskap om just livet omkring sig.
Den personal som uttalar sig ser hur situationen ser ut och presenterar också ett antal konkreta idéer till förbättring. Dessa tas till synes positivt emot av de styrande politikerna i kommunen, som också ser den direkt nödvändiga kopplingen till integrationen i stort. Skolan är en oerhört viktig del i det komplicerade pusslet, men långt ifrån den enda delen. Långsiktiga planer om hantering av bostadsområden och bostadsbyggande är bra, men det behövs även åtgärder i närtid. De konkreta problemen finns här och nu, mitt framför elevernas och personalens ögon.
Bildningsnämndens ordförande Nicklas Rudberg (S) är främste ansvarig inom området, men levererar än så länge inga konkreta besked. Det pågår diskussioner och åtminstone några idéer finns, men de måste omsättas i handling snarast möjligt. Om så inte blir fallet kan den just nu positiva situationen med de nya barnens kreativa bidrag i skolan slösas bort och förvandlas till någonting helt annat. Det om något vore ett stort nederlag för alla inblandade.