Färre ledamöter i kf vore en rimlig lösning

Att Alliansen Motala styr i minoritet blir ett problem även i detta prekära läge. Om bara viljan hade funnits hade det ändå gått att enas om ett fungerande system.

Om valet hade fallit på att tillämpa den nyuppfunna principen om ett minskat antal ledamöter i fullmäktige hade den ordinarie lokalen kunnat användas.

Om valet hade fallit på att tillämpa den nyuppfunna principen om ett minskat antal ledamöter i fullmäktige hade den ordinarie lokalen kunnat användas.

Foto: Jonas Carlsson

Ledare2020-03-28 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

I bland annat Linköping, Norrköping, Mjölby och Åtvidaberg har de lokala politiska partierna valt att frivilligt minska antalet ledamöter i kommunfullmäktige, på ett liknande sätt som riksdagen har minskat 349 ledamöter till 55. I Motala verkar det dock inte vara aktuellt.

Att tillfälligt och på frivillig grund minska antalet ledamöter i kommunfullmäktige är rimligt, utifrån det läge som Sverige befinner sig i. Även om det inte har något direkt stöd i lagboken är det samtidigt ingenting som förhindras av den. Den frivilliga uppgörelsen ansvarstagande partier emellan är en pragmatisk lösning i ett svårt läge.

Upplägget förutsätter dock att samtliga partier är ansvarstagande och överens, samt att inget parti försöker ”kuppa” genom att ändå dyka upp med fullt antal ledamöter och förändra balansen. I en kommun med en stabil majoritet och en förutsägbar politisk situation är risken för detta mycket låg, men i Motala är situationen i ärlighetens namn en annan.

Att Alliansen Motala styr i minoritet blir ett problem även i detta prekära läge. Om bara viljan hade funnits hade det ändå tillsammans med Solidariskt Motala gått att enas om ett fungerande system. Visst har alla folkvalda ledamöter rätt att tjänstgöra och närvara, men de har också rätt att avstå. Lagen tvingar inte ledamöter att närvara på fullmäktige.

Presidiet i Motala kommunfullmäktige med ordförande Nils-Ingvar Graan (KD) som talesperson vill alltså inte reducera antalet ledamöter. Samtidigt uttrycker de en fullt rimlig skepsis till att hålla möten av den här storleken på distans. Tekniken för det är inte på plats och ledamöterna är sannolikt inte heller redo för det i det här läget.

I stället nämns alternativa lösningar för att skapa avstånd mellan ledamöter, exempelvis via en idrottshall eller att till och med förlägga mötet utomhus. Det finns dock andra problem med sådana lösningar, exempelvis med livesändning eller inspelning av sammanträdet, men det skulle gå att hoppa över i detta läge. Frågan om att kunna visa en presentation på storbild dyker också upp, men det skulle kunna vara av mindre betydelse beroende på ärendenas karaktär.

Däremot går inte tillgänglighetsaspekter med hörslinga och liknande anpassningar för personer med funktionsnedsättningar att förbise i en lokal, eller för den delen på ett torg, för sammanträden av det aktuella slaget. Det är förvisso också lösbart om medvetenheten och viljan finns, men tillgängligheten glöms ofta bort i sammanhanget. Demokratin måste likväl vara inkluderande även i ett knepigt läge.

Flera ledamöter i fullmäktige har på MVT:s sida på Facebook kommenterat med att användning av teatersalongen i Folkets hus skulle kunna vara en alternativ lösning. Där finns det större möjligheter att skapa avstånd mellan personer i lokalen, samtidigt som det finns förutsättningar för ordentligt ljud och ljus.

Efter fredagens besked om att offentliga sammankomster begränsas till max 50 personer får vi se om presidiet väljer att tänka om. Den nyuppfunna principen om ett minskat antal ledamöter i fullmäktige kan göra att sammanträden kan hållas, i den ordinarie lokalen. Fortsättning följer.

Tobias Josefsson