Den 11 september 2022 är det dags för allmänna val i Sverige. Det är en högtidsdag med ett otroligt stort demokratiskt värde, eftersom det är där som mycket avgörs inför den kommande fyraårsperioden.
Runt om i landet arbetar kommunala valnämnder nu med planeringen inför valets tre faser: förberedelser, genomförande och utvärdering. Valmyndigheten har det övergripande ansvaret, men det är kommunernas valnämnder och dess tjänstepersoner som ser till att valet blir verklighet. Det finns ett antal mer eller mindre knepiga frågor att ta itu med kring bland annat valkretsar, vallokaler och valsedelshantering.
Samtidigt firas demokratins 100-årsjubileum, baserat på att det var 100 år sedan som även kvinnor fick vara med och rösta i allmänna val. Inte minst liberaler ska vara särskilt stolta i detta sammanhang. Dagens liberala parti i riksdagen är grundat i rösträttsrörelsen och bär blåklinten som sin symbol, utifrån att rörelsen hade sina rötter just här i Östergötland.
Demokratin i Sverige är fantastisk. Den är i stora drag mycket väl fungerande, men den är inte perfekt. En klassisk motsättning finns exempelvis i grundstrukturen med fyra år långa mandatperioder. Det är en för kort period för att genomföra långsiktiga projekt. Det gör att kortsiktiga frågor dominerar vardagen. Det är ett måste för att efter fyra år ha en rimlig chans att bli återvald i nästa val. En uppenbar ödesfråga som kan bli lidande är hur vi hanterar klimatet. Fyra år är en väldigt kort tid, vilket gör att det finns risk för snuttifiering i åtgärdsplaner. Den stora, långsiktiga bilden blir lidande.
Dessvärre är demokratin väldigt skör. För några månader sedan presenterade just Liberalerna fem olika förslag för att stärka skyddet för svensk demokrati. Det allra viktigaste av dem är att stärka grundlagsskyddet för demokratin. Det är skrämmande lätt att med bara två knappa majoritetsbeslut i riksdagen på väldigt kort tid, ett år med ett val emellan, förändra grundlagarna.
Utöver det diskuteras även en ny författningsdomstol, hur domstolarna är skyddade, hur public service oberoende funktion kan garanteras framåt och att upphävande av valresultat måste avgöras av oberoende domstolar i stället för politiskt valda ledamöter. Alla dessa punkter är på olika sätt vitala för ett stärkt skydd av demokratin.
Dessa insatser skulle tillsammans med en fortsatt framtidstro kunna rusta demokratin för att hålla i ytterligare 100 år. Till att börja med.