Många liknande jämförelser har under åren kommit fram till ungefär samma resultat. Blir du mamma eller pappa i Sverige håller staten dig om ryggen på alla sätt och vis. Såväl mödravård som BVC är gratis. Likaså barnsjukvård och barntandvård.
Vi har västvärldens mest generösa föräldraförsäkring med möjlighet att spara dagar till barnet är 12 år, en maxtaxa som i dag ligger på en nästan skamligt låg nivå, rätt att ha barn på förskola även om man är hemma, barnbidrag, flerbarnstillägg och VAB. Våra barn har gratis skolgång och rätt till fritids ända upp till tonåren. I varje valrörelse tycks barnfamiljer vara den grupp som riksdagspartierna lovar lite extra i utbyte mot röster.
Det vill säga precis det som Socialdemokraterna gjorde när de några veckor före valet 2018 drog fram förslaget "familjevecka" ur honungsburken. Statsminister Stefan Löfven (S) ville från och med valåret 2022 ge arbetande föräldrar till barn mellan 4 och 16 år en så kallad "familjedagspenning" att ta ut vid till exempel lov, studiedagar eller utvecklingssamtal. Som om inte möjligheten att spara föräldradagar till barnet är 12 år spelade någon roll. Frågan är kanske också vilka 13-16-åringar som är intresserade av att hänga med mamma eller pappa när skolan är stängd. Troligtvis inte så många.
Förutom att förslaget både är dumt och lagmässigt krångligt är det provocerade att i dagsläget ösa ännu mer skattepengar på en fördelningspolitiskt redan privilegierad grupp.
Det tycker dock inte fackförbundet Kommunal som den senaste tiden gett sig ut i debatten för att sätta press på regeringen att leva upp till sina löften. "Faktum är att det nu enbart är en budgetproposition, en budgetförhandling, som står mellan förverkligande och svek. Varför låter man den reform som, fullt utbyggd, skulle ge en veckas extra ledighet per år för föräldrar att kunna vara med sina barn stå och vänta i kulisserna?", skriver ordförande Tobias Baudin förorättat i Expressen (17/5).
Förhoppningsvis för att man insett vilket uselt förslag det är. Eller för att det sågats av tunga remissinstanser som SKR, som menar att det är olämpligt att genomföra reformer som minskar arbetskraftsutbudet i kommuner och regioner med tanke på den demografiska utveckling vi står inför.
I grunden är det naturligtvis en god sak att pengar omfördelas mellan generationerna och från de som inte har barn till familjer, eftersom det långsiktigt gynnar hela samhället att det föds tillräckligt många barn i Sverige. Jämförbara länder som saknar en generös föräldraförsäkring eller fungerande förskola står inför enorma problem relaterade till låg nativitet. Men det måste finnas en gräns. Den går definitivt vid familjeveckan.
Ska staten upprätthålla en legitimitet för landets oerhört generösa familjepolitik på lång sikt är det snarare dags att höja maxtaxan och sänka flerbarnstilläggen rejält. Det går inte att ha ett samhälle där barnfamiljer seglar runt på bidragsräkmackor medan gamla förvägras särskilt boende, skolan tvingas spara och sjuka får vänta på vård. Det borde till och med Löfven inse.