Hur dagen används utifrån olika syften varierar. Det är absolut ett tillfälle att hylla alla fantastiska kvinnor i vårt samhälle. Mammor och kvinnliga förebilder i alla dess former förtjänar att uppmärksammas och uppskattas. Det gäller dock inte bara på måndag, utan varje dag året om.
Dagens viktigaste innebörd är ändå att dagen i egenskap av att vara en återkommande, fokuserad punktinsats stärker arbetet för ökad jämställdhet. Det kan bland annat göras genom att synliggöra orättvisor och problematiska strukturer i samhället.
Låt mig i sammanhanget konstatera att jämställdheten i Sverige inte har gått för långt, så kan vi släppa det parodiska påståendet direkt. Fakta, statistik, forskning och den moderna bristvaran klassiskt sunt förnuft säger samma sak. Även om vi lever i ett land och ett samhälle som har kommit relativt långt i arbetet jämfört med de flesta andra länder i världen finns det fortfarande mängder av skevheter och orättvisor kvar.
Mäns våld mot kvinnor och kvinnors utsatthet i vardagen har ökat under pandemin, vilket Motala kvinnojour nyligen rapporterade om i sin verksamhetsberättelse från 2020. Utvecklingen har gått åt fel håll och det är horribelt att beskåda.
Det räcker dock inte med att bara konstatera och uppmärksamma. För att kunna åstadkomma en förändring behöver vi prata om vilka faktorer som ligger bakom de olikheter som finns runt omkring oss. Det är faktorer som vabbande och föräldraledighet, deltidsarbete, karriärmöjligheter, sjukskrivningar och förväntningar som totalt sett kan förändra världen.
Ägande är ett konkret exempel som nu lyfts fram under internationella kvinnodagen år 2021. Män äger ungefär dubbelt så mycket som kvinnor gör i Sverige. Varför är det så? Och framför allt, vad kan vi göra för att skapa en större jämställdhet i ägandet?
En kommunistisk lösning hade varit att beslagta all egendom och distribuera den jämnt över befolkningen. Så arbetar dock inte liberaler. I stället gäller det att fokusera just på förklaringsfaktorerna ovan. Stimulera ett jämställt uttag i föräldraförsäkringen. Arbeta med heltid som norm inom vården. Förbättra arbetsmiljön i kvinnligt dominerade yrken. Öka möjligheterna att göra karriär inom offentlig sektor.
Det är så vi på lång sikt ökar jämställdheten.