Just nu spelas två filmer på en skärm. Så har den amerikanske tecknaren Scott Adams beskrivit det desillusionerade USA efter att Donald Trump valts till president. Detsamma kan sägas gälla Europa.
Inom ett årtionde eller två har EU fallit samman. Låter det radikalt? En majoritet av Europas befolkning tror att det stämmer. Därtill tror över hälften av EU:s unga väljare att krig mellan medlemsländer är en realistisk möjlighet, enligt tankesmedjan ECFR. Det är vår första film.
Samtidigt gillar de flesta EU. Enligt ECFR känner en minoritet i varje EU-land att deras europeiska identitet är mindre viktig än deras nationella identitet. Och enligt EU:s egen undersökning menar sju av tio att deras land tjänat på att vara med i unionen. Det här är vår andra film.
Men om EU skulle upplösas menar bara knappt var femte medborgare att den största förlusten vore ett minskat skydd för demokratin och rättsstaten. Dubbelt så många skulle i första hand sakna möjligheten att handla med, resa till eller jobba i ett annat EU-land.
Det kan ses som ett problem att EU förstås som en apparat som underlättar tågresor och standardiserar svartvinbärslikörer. I det moderna Europa har medborgare lärt sig lösa problem genom det demokratiska systemet.
Så en del röstar på vad de ser som problemlösarpartier, men som de flesta andra kallar för populister. Här ligger ett mer permanent problem, särskilt för Sverige.
Enligt en global demokratiundersökning av det internationellt ansedda forskningsinstitutet Pew upplever 65 procent av svenskarna att inget förändras vem som än vinner ett val. Det är högre än i Polen, Ungern, Nederländerna och Frankrike som alla härjas av stark högerpopulism. En starkare negativ uppfattning än den svenska om landets institutioner återfinns i länder som Grekland, Ryssland och Tunisien.
Stabilitet kan vara bra. Människor liksom samhällen klarar ofta inte av alltför stora förändringar på kort tid. Samtidigt är det just vad som skett de senaste åren. Det vill medborgare att de politiska systemen visar förståelse för.
Här sticker Sverige ut. Bland de med en positiv bild av Sverigedemokraterna är 60 procent missnöjda med hur demokratin fungerar, enligt Pew. Bland de med en negativ bild av SD ser knappt 17 procent problem med demokratin. Det här glappet är Europas största, och mycket större än i exempelvis Tyskland och Italien där högerpopulister gått starkt.
Många har väntat på att SD ska gå upp i rök, men de har i stället fördubblats gång på gång. Och nu står stora väljargrupper längre ifrån varandra än någonsin. Att vara arg på andra i stället för att själv bidra till förändring är helt enkelt ingen bra politisk strategi.
Europas två filmer har krig respektive fred som ledmotiv. Många etablerade politiker och partier arbetar för att marknadsföra eller censurera den första. Tyvärr är det väldigt få som faktiskt försöker skapa den andra.