Ett vänligt tips till kommunalrådsrebellen i Vadstena

Den pragmatiska inställningen om att strunta i regler passar sig inte för ett kommunalråd. En bättre lösning finns till hands.

I praktiken ger Peter Karlsson (M) invånare och besökare fritt fram att fortsätta bryta mot parkeringsreglerna – men det finns en bättre lösning till hands

I praktiken ger Peter Karlsson (M) invånare och besökare fritt fram att fortsätta bryta mot parkeringsreglerna – men det finns en bättre lösning till hands

Foto: MVT

Ledare2024-07-05 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Ibland är det tufft att vara en liten kommun, men ibland är det i stället väldigt befriande att jobba med eller bo i en relativt liten ort. Det behöver inte vara så förbaskat krångligt att få saker gjorda och den klassiska pragmatismen kan få utrymme att blomstra.

Ta dig runt problemen, se till att fokusera på lösningarna. Sedan spelar det inte alltid så stor roll exakt hur det görs. Det går att se mellan fingrarna med vissa saker då och då. Så kan man generellt resonera i vardagen, människor emellan, och det fungerar ofta bra.

När resonemanget däremot letar sig för långt in i den offentliga världen kan det uppstå problem. Exempelvis kommuner måste förhålla sig till lagar och regler som just lagar och regler, de är inte valbara att tillämpa.

Därför blir det väldigt underligt att ta del av åsikterna från kommunalrådet Peter Karlsson (M) om hur en stundtals intensiv och krånglig parkeringssituation i centrala Vadstena ska hanteras. I praktiken ger han invånare och besökare fritt fram att fortsätta bryta mot parkeringsreglerna om det är ont om parkeringar vid större evenemang inne i Vadstena.

”Då ställer man sig var man kan och på gräsytor”, ”det har fungerat hittills i många år”, ”min förhoppning är att det ska fortsätta fungera på ett praktiskt sätt”. Det han säger förefaller mer rebelliskt än riktigt genomtänkt.

undefined
Vid stora evenemang på exempelvis slottet blir det ont om parkeringar, men det betyder inte att lagar och regler upphör att gälla.

Samtidigt säger han sig inte vilja uppmana någon att bryta mot lagen, men det faller lite platt i sammanhanget. Särskilt när det gäller att hålla utrymningsvägar fria. ”Skulle det hända något måste räddningstjänsten komma fram och då får de puffa bort den bilen som står i vägen”.

Puffa bort bilen? Med vilka följdeffekter för liv och hälsa? Med vilka följdeffekter för räddningstjänstens fordon och för den felparkerade bilen? Resonemanget håller inte.

Karlsson har så klart en viktig poäng i att vi ska försöka vara pragmatiska och lösningsfokuserade, men tanken når inte riktigt hela vägen fram. Därför är det läge att bjuda på ett vänligt tips så här i sommartid.

Bättre vore att hitta en mer hållbar lösning. Det borde gå att göra ungefär som under stora evenemang som Skänninge marken. Det vill säga att under en begränsad tid ta vissa grönytor i anspråk för tillfällig parkering och exempelvis låta idrottsföreningar mot en rimlig parkeringsavgift ordna strukturerade lösningar på dem.

Nu måste det så klart lösas enligt regelverket det också, men det vore en mer lämplig lösning som förhoppningsvis gör att evenemangsbesökare inte behöver bryta mot lagen för att parkera. Krav på ordning och säkerhet uppfylls, samtidigt som den stora bristen på parkeringar vid stora evenemang kan bli ett minne blott. Pragmatiskt, inte sant.