Ett modernt och relevant alternativ

Folkpartiet Liberalerna är inte längre lika folkliga.

STOCKHOLM 20151120
Folkpartiets partiledare Jan Björklund inleder partiets landsmöte i riksdagshuset i Stockholm på fredagen.
Foto: Henrik Montgomery / TT kod 10060

STOCKHOLM 20151120 Folkpartiets partiledare Jan Björklund inleder partiets landsmöte i riksdagshuset i Stockholm på fredagen. Foto: Henrik Montgomery / TT kod 10060

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2015-11-23 09:56
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Under helgens landsmöte samlades ombud från norr till söder och från öster till väster i riksdagshuset i Stockholm för att fatta mängder av beslut inom många olika områden. Ett år efter det senaste valet, som var i det närmaste katastrofalt för Folkpartiet, är partiet mitt inne i det som ska vara en förnyelse som gör det både modernt och relevant för en större skara väljare.

En av förändringarna som klubbades är det historiska namnbytet där ordet ”Liberalerna” står ensamt kvar. Det är en ändring som förpliktigar, med tanke på den liberala ideologins stolta historia. Visst finns det skönhetsfläckar även på denna stolta tavla, men likväl är liberalismen något som dess förespråkare är stolta över. Liberalismen fokuserar på människans fri- och rättigheter, tillsammans med tron på individens inneboende kraft och utgångspunkten att individens potential och behov är det centrala.

Signalvärdet och tydligheten i det nya namnet har sina poänger, då innebörden i det tidigare namnet Folkpartiet var oklart. Det finns dock flera partier, eller delar av partier, i Sverige som gör anspråk på att vara liberala. Därför är namnbytet något som både förpliktigar och skapar stora utmaningar för politikerna och medlemmarna i LIberalerna att ta sig an. Internationellt finns det ändå många partier som bär motsvarande liberala fokusnamn med framgång, exempelvis i Kanada där liberalerna nyligen blev valets stora vinnare och nu innehar premiärministerposten. Med rätt politik och rätt strategi finns potential för en framgångsrik liberalism även i Sverige.

Följde då landsmötets övriga beslut den ökade grad av liberalism som namnbytet antyder? Svaret är både ja och nej, men framför allt är svaret knepigt att ge. Vad som är ett liberalt beslut är långt ifrån alltid uppenbart, inte minst i frågor där två eller flera olika aspekter krockar. En sådan fråga som debatterades flitigt är föräldraförsäkringens avvägning mellan individens frihet och att motverka det snedvridna uttaget av föräldradagar mellan mammor och pappor. Det fanns förslag åt olika håll, men landsmötet landade klokt i en större översyn av föräldraförsäkringen. Det gäller att höja blicken från den snäva debatten om grad av kvotering och hitta fler vägar till ökad jämställdhet.

Några mer tydliga liberala inslag under helgen var beslut om att genomföra en modern grön skatteväxling som prioriterar arbete och stärker miljön, att skapa en likvärdig sjukvård i hela landet, att missbruksvård ska kunna inledas utan biståndsbedömning, att hemlösa ska ha tak över huvudet i hela landet, att ge årsrika rätt att finnas kvar i arbetslivet till 69 år, samt att driva den oproportionerligt kontroversiella frågan att tillåta gårdsförsäljning av egenproducerat vin och öl. Detta är några av de ingredienser som kan stärka Liberalerna i svensk politik och göra partiet till ett modernt och relevant alternativ för fler.

Läs mer om