Ett dåligt beslut är bättre än inget beslut

Ovissheten i Motala kommun minskar avsevärt.

Ett dåligt beslut är bättre än inget beslut. Därför är det oavsett vad man tycker i sak välkommet att Samverkan för Motala redan tidigt i mandatperioden sätter ner foten i ett par stora, viktiga frågor, menar ledarskribenten.

Ett dåligt beslut är bättre än inget beslut. Därför är det oavsett vad man tycker i sak välkommet att Samverkan för Motala redan tidigt i mandatperioden sätter ner foten i ett par stora, viktiga frågor, menar ledarskribenten.

Foto: Peter Calén

Ledare2022-11-26 05:05
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Den som har lärt sig att bemästra schackspelets ädla konst har många fördelar i livet. Strategiskt tänkande, matematisk kombinatorik, psykologisk krigföring och social interaktion är några av de viktiga ingående ingredienserna. En annan viktig lärdom i schack handlar om betydelsen av att ha en plan. En idé om vart man är på väg. 

Det som fascinerar är att planen i sig inte ens behöver vara särskilt bra för att den ska leda till en vinst. Det visar sig nämligen gång på gång att en dålig plan är bättre än ingen plan. Ett tanklöst flyttande av pjäser utan någon konkret idé om varför de flyttas leder kanske någonstans, men garanterat aldrig till något önskat mål.

En liknande princip kan appliceras även på politikens värld. Ett dåligt beslut är bättre än inget beslut. Därför är det oavsett vad man tycker i sak välkommet att Samverkan för Motala redan tidigt i mandatperioden sätter ner foten i ett par stora, viktiga frågor som redan kan kategoriseras som surdegar.

De nya nämnderna och styrelserna som tillsätts efter valet 2022 har förvisso inte tillträtt än, men det nya styret med Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna agerar redan på ett samstämmigt sätt i dessa forum. Det medförde häromdagen att partikvartetten via röststyrkan 6-5 i kommunstyrelsen slog fast att planerna på ishallsbyggen vid riksväg 50 är huvudspåret för Motala kommun.

På ett liknande sätt togs i onsdags ett inriktningsbeslut om vad som ska hända med skolorna i de östra delarna av kommunen. Det har under ett antal år diskuterats fram och tillbaka kring vad som ska hända med skolorna i bland annat Godegård, Klockrike, Fornåsa och Österstad. Skolan i Godegård lades ner och öppnades igen. Oron hos personal, elever och vårdnadshavare vid de andra skolorna har varit påtaglig.

Kritiken från oppositionen låter givetvis inte vänta på sig. Uttryck som ”kapitalförstöring” kommer i ishallsfrågan och ”halsbrytande slutsatser” i skolfrågan. Delvis med rätta, för det finns påtagliga brister i framför allt förstudien om de berörda skolornas framtid. Respektive beslut är dåligt utifrån vissa perspektiv, men bra utifrån andra. Frågan är var politikerna lägger tyngdpunkten för vad som är viktigt.

Den ovisshet som har rått under en längre tid kring ishallar och skolor har varit skadligt för Motala kommun. Frånvaron av beslut tar tid, kostar pengar och orsakar vånda hos delar av befolkningen. Det måste få ett slut. Därför är ett dåligt beslut är bättre än inget beslut i ytterligare fyra år.